Beklager ukult vanntyveri

Sveitsiske kyr har hatt varme dager hele sommeren gjennom. De trenger 100-150 liter vann om dagen.
Sveitsiske kyr har hatt varme dager hele sommeren gjennom. De trenger 100-150 liter vann om dagen. Foto: Jean-christophe Bott / Epa / NTB Scanpix

Det sveitsiske forsvaret skulle berge sommervarme kyr, men endte selv i en ubehagelig klam diplomatisk situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hetebølgen som har ligget over Europa i sommer har også gjort det utfordrende å være beitende fjellku i Sveits. I Vaud-kantonen nordvest i landet har 20.000 firbeinte fått fløyet inn vann for å slukke tørsten.

Innsatsen fra det sveitsiske luftforsvaret er uvurderlig for de lokale bøndene, men grunneierne som ble frarøvet store mengder vann var ikke like fornøyde, skriver sveitsiske The Local.

Tirsdag kom derfor sveitsiske forsvarsmyndigheter med en offentlig beklagelse. De beklager at de hentet vann uten tillatelse fra den franske innsjøen Lac des Rousses, til tross for at det ikke forelå en godkjennelse fra lokalmyndighetene.

Pinligheten oppstod fordi forsvaret hadde misforstått en melding fra Paris, og tolket godkjenningen til å fly over Lac des Rousses til også å være en godkjenning for å hente med seg vann.

Sveits har som kjent dårlig med kyst, men opptil flere innsjøer de kunne hentet eget vann fra. Den franske innsjøen lå derimot 15 minutter nærmere og man ønsket å spare tid.

Følg ABC Nyheter på Instagram - en annerledes nyhetskanal

Slik ser det ut når sommerheite kyr får servert vann på høyfjellet:

Personvernpolicy