Hvalfangst-blodbad på Færøyene vekker sterke reaksjoner

Tradisjonsrik hvalslakting på Færøyene får dyrevernornaktivister til å reagere kraftig.

Å jage og sjakte grindhval er en tradisjon på Færøyene.

I videoen over ses flere mindre båter som jager hvalene inn mot land. Der står en rekke personer klare til å løpe ut i vannet og drepe dem.

Jakten og slaktingen i videoen skal ha foregått torsdag denne uken.

Det er dyrevernsaktivister i gruppen Sea Shepard som har tatt opp og publisert videoen.

– Hvalfangst på Færøyene gjennomføres i henhold til internasjonale lover, og grindhval finnes det rikelig av i Nordøst-Atlanteren. Fangsten på Færøyene er bærekraftig og fullt regulert, med fokus på dyrevelferd. Å bruke grindhval som mat er en del av den fæøyske livsstilen, og kjøtt og spekk er en viktig ressurs i færøyske husholdninger, skriver Færøyenes statsminister, Kaj Leo Holm Johannessen i en e-post til Aftonbladet.

Facebook skriver Paul Watson i Sea Shepard at de som deltok i slaktingen «syntes å være svært fornøyde, nesten berusede, over spenningen ved slaktingen». Han mener også at to ganske krigsskip deltok i hvalfangsten, skriver danske BT.

Organisasjonen beskrives ifølge Aftonbladet ofte som en militant organisasjon. Sju aktivister skal ha blitt pågrepet torsdag.

Videoen har fått internasjonal oppmerksomhet, og fra flere hold kritiseres nå danske myndigheter.

Watson har sendt en e-post til flere danske politikere. Ib Poulsen i Dansk Folkeparti skal ha svart følgende:

«La det færøyske folk leve sitt liv, og la oss respektere deres kultur. Det er klart det kan være vanskelig for en som er vant til å hente maten sin i en kjøledisk.»

Ifølge Sea Shepard ble 250 grindhvaler drept torsdag.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden