Tatt på fersken:

Rødrev drepte fjellrev

Fjellreven tapte kampen mot rødreven.
Fjellreven tapte kampen mot rødreven. Foto: Per A, Lorentzen / Statskog/NINA

To fiskere tok en rødrev på fersken med den døde fjellreven i Børgefjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en unik observasjon! sier fjellrevforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for natruforskning (NINA).

Rødreven og fjellreven er konkurrenter og det ikke sjelden at fjellreven må bøte med livet i møtene dem i mellom. Men det er svært sjelden at det blir observert.

– Vi finner av og til fjellrev med bitemerker som ser ut som det er fra rødrev, men da blir det bare en antagelse at den er drept av rødreven, sier hun.

– Det er sjelden vi får det dokumentert.

Spiste på fjellreven

Det var to fiskere som kom over rødreven på Børgefjell, som ligger mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Rødreven forlot byttet svært motvillig og fiskerne så at den spiste på fjellreven.

Utmarkskonsulent Per Lorentzen i Statsskog kom til stedet en time etter og konkluderte på grunnlag av sporene at rødreven hadde jaget fjellreven flere hundre meter nedover fjellsida før den ble drept.

Sporene i fjellsida viste tydelig at det hadde vært kontakt mellom fjellreven og rødreven flere ganger nedover fjellsida. Foto: Per A. Lorentzen / Statskog/NINA
Sporene i fjellsida viste tydelig at det hadde vært kontakt mellom fjellreven og rødreven flere ganger nedover fjellsida. Foto: Per A. Lorentzen / Statskog/NINA


Halvparten fra avlsprogrammet

Det siste tiåret har avlsprogrammet for fjellreven fått bestanden opp på beina igjen. Snart har halvparten av fjellrevene i Norge bakgrunn fra programmet.

Det er satt ut 271 rever i forkjellige områder siden 2006 og mange av dem har etablert seg og gitt opphav til nye fjellrever som er født i det fri.

Les mer: Fjellreven yngler som bare det

Les også: Rekordmange fjellrev-valper i fjor

Se også:

Ørn mot rev:

Reven lurte alle:

Personvernpolicy