Kunne du blitt astronaut?

– Den menneskelige erfaringen er nøkkelen

Han har spilt kassegitar i bane rundt jorden, og var den første kanadiske romvandreren. Nå lærer Chris Hadfield opp håpefulle astronautspirer for BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberst Chris Hadfield. Foto fra Chrishadfield.ca.
Oberst Chris Hadfield. Foto fra Chrishadfield.ca.

– Et av de aller vanligste spørsmålene jeg får, over hele verden er «hva kreves? Hva må man gjøre for å bli astronaut?», sier den kanadiske astronauten Chris Hadfield til ABC Nyheter på telefon fra Toronto.

Hadfield har nådd millioner med sin fremføring av David Bowies «Space Oddity» på Den internasjonale romstasjonen. Nå er han aktuell som programleder i BBCs «The Toughest Job in the Universe», der tolv utvalgte deltakere går gjennom et treningsopplegg basert på det virkelige astronautkandidater bryner seg på.

Premien? En unik erfaring, og kanskje et godt ord fra eksperter som Hadfield neste gang romorganisasjonene rekruttere på alvor.

Hadfield har selv vært med på tre romferder, og tilbrakte til sammen 166 dager i rommet i løpet av sin astronautkarriere, fra 1992-2013.

I 1992 ble han valgt ut til det kanadiske astronautprogrammet av Canadian Space Agency (CSA).

Twitret fra rommet

Da Hadfield var befalhavende på romstasjonen våren 2013, fant han også tid til å spille inne underholdende og opplysende videoer.

Magasinet Forbes omtalte ham som «den kanskje mest drevne brukeren av sosiale medier blant astronautene».

Hadfield besvarte blant annet spørsmål fra nettstedet Reddits brukere mens han var i bane.

– Uansett hva man driver med bør man spørre seg hva man skal bruke erfaringen til, og hvordan man kan dele den med andre, sier astronauten til ABC Nyheter.

Hadfield hadde også noen pussige nettutvekslinger med skuespillere fra sci-fi-serien Star Trek mens han befant seg i bane rundt jorden.

Kanadieren vokste opp på en gård i Ontario, og ble dypt fascinert da han så den amerikanske månelandingen med Apollo 11 som 9-åring.

– Da jeg var liten landet amerikanerne på Månen. Sovjetunionen hadde et romprogram samtidig, men de var svært hemmelighetsfulle, og fortalte bare om ting etter at de hadde skjedd, og de hadde lykkes.

– Nasa direktesendte månelandingene, helt uten filter. At de delte denne nye menneskelige erfaringen slik hadde en enorm effekt. Det inspirerte en hel generasjon, sier Hadfield.

Les også: La igjen de merkeligste ting på Månen

Hadfield var ingeniør på ekspedisjon 34 til Den internasjonale romstasjonen i desember 2012, før han tok over som befalhavende mot slutten av oppdraget. Foto fra Nasas hjemmesider.
Hadfield var ingeniør på ekspedisjon 34 til Den internasjonale romstasjonen i desember 2012, før han tok over som befalhavende mot slutten av oppdraget. Foto fra Nasas hjemmesider.

Besøkte Mir med romfergen Atlantis

Hadfield sluttet seg til det kanadiske flyvåpenet, og tok der også en ingeniørgrad. Til slutt ble han testpilot og fløy flere eksperimentelle fly, på sett og vis en «klassisk» astronaut-bakgrunn.

Hadfield var første gang i rommet med romfergen Atlantis i 1995. Da fikk han besøke den russiske romstasjonen Mir (som gikk i bane fra 1986 til 2001). Siden var han tre ganger om bord i Den internasjonale romstasjonen (ISS), sist gang fra desember 2012 til mai 2013. De siste månedene var han befalhavende, med ansvar for de fem astronautene om bord.

– Da jeg først hadde 6 måneder på romstasjonen var det en anledning til ikke bare å gjennomføre alle eksperimentene og nødvendig vedlikehold, men også å la folk på jorden se hvordan det er der ute.

– Det viktigste man gjør som astronaut er selvsagt å gjøre jobben skikkelig, men jeg betrakter formidlingsarbeidet som en viktig del av jobben. Astronaut-virket er ikke over bare fordi man er tilbake på jorden.

Hadfield gjorde seg bemerket verden rundt da han fremførte David Bowies klassiker «Space Oddity», sangen om «Major Tom», på Den internasjonale romstasjonen i full fart rundt jorden:

Musikkvideoen har blitt sett av millioner, og Bowie uttalte selv at det var en av de mest treffende cover-versjonene av låta som er laget.

– Det var en overraskelse, og et flott kompliment. Det er bare en liten del av jeg gjorde i løpet av en 21 år lang karriere som astronaut, men akkurat dette traff virkelig folk, sier Hadfield.

Les også: Norsk slangerobot skal hjelpe astronauter

Hva må til for å bli astronaut?

Nettopp dette spørsmålet var noe av inspirasjonen til tv-serien serien «The Toughest Job in the Universe», som allerede har hatt premiere i Storbritannia, men kan ses av et norsk publikum på BBC Earth fra 3. oktober.

Dokumentarserien følger 12 nøye utvalgte deltakere som skal gjennom et krevende treningsregime, vanligvis forbeholdt astronautkandidater. Hadfield er en av ekspertene som gir deltakerne råd.

– Programmet gjenspeiler faktisk hvordan vi velger ut astronauter, og mye av søknadsprosessen romorganisasjonene bruker, sier Hadfield, som tidligere har vært med på å velge ut to årskull med astronauter for Nasa i USA, og tilsvarende for den kanadiske romfartsorganisasjonen.

– Hva er de viktigste egenskapene til en astronaut i dag?

– Man må ha en god fysisk form. Man må demonstrere at man raskt evner å lære seg nye ferdigheter.

– Mot slutten av min karriere måtte jeg for eksempel lære meg russisk, og å fly et romskip på russisk, sier Hadfield.

Les også: Se de fredfylte motivene fra romstasjonen

– Ingen garantier

Romorganisasjonene leter også etter folk med en demonstrert evne til «å fatte gode avgjørelser om viktige spørsmål under krevende omstendigheter». Eksempler som trekkes frem er leger og militære testpiloter.

Siden ser man på mer individuelle egenskaper. Fungerer søkeren i team, er de en person man ville ønske å være på reise i verdensrommet sammen med?

Etter seks uker med fysiske og psykiske utfordringer er spørsmålet programmet stiller: har noen av deltakerne det som trengs for å takle «den tøffeste jobben i universet»?

Hadfield var med på å velge ut de 12 deltakerne blant tusener som søkte. En av dem vinner hans anbefaling til deres søknad når romorganisasjonene tar imot rekrutter neste gang.

– Den europeiske romorganisasjonen (ESA) hyret sitt siste kull i 2009, så det nærmer seg en ny europeisk utvelgelsesprosess.

Da ESA rekrutterte sist søkte over 8000, og bare seks slapp gjennom nåløyet.

– De tolv deltakerne i BBC-programmet vil ha en mye bedre forståelse av denne utvelgelsesprosessen enn de fleste andre. Men det er aldri noen garantier, sier Hadfield.

Les også: Hemmelig skattekart fra rommet

Pilot og ballerina

Gruppebilde med deltakerne i tv-serien. Foto: BBC.
Gruppebilde med deltakerne i tv-serien. Foto: BBC.

Deltakerne har variert bakgrunn, fra forskere til militære piloter, en kirurg, en tannlege som har vært til topps på Mount Everest og en profesjonell ballerina som nå studerer doktorgrad i fysikk.

Prøvelsene i programmet baserer seg tett på virkelige treningsprogram for astronauter, forsikrer Hadfield.

De yngste deltakerne er tidlig i 20-åra, og de eldste i 50-åra.

– Det tar lang tid å samle kunnskapen, utdannelsen og personlige modenheten som er nødvendig for å bli astronaut, sier Hadfield.

Kandidatene begir seg ut på en simulert rakettoppskyting i en sentrifuge, de trener på å rømme fra et synkende helikopter og opplever vektløshet i simuleringsmaskiner.

Også sosiale egenskaper som lederevne blir satt på prøve.

– Hvis du skal ut i seks måneder eller lenger, dersom vi for eksempel setter opp en base på månen, er personligheten en avgjørende faktor, sier Hadfield.

– Hvorfor er det viktig å sende mennesker til rommet?

– Det er overhodet ingen grunn til å dra til Taj Mahal. Alt du behøver å vite om stedet og bygget er nedskrevet. Du vil aldri kunne ta et bedre fotografi av bygningen enn dem som allerede finnes. Men folk reiser dit fordi det er deres opplevelse av stedet som er avgjørende. Det er nødvendig for oss som mennesker å gjøre slik utforskning selv. Den menneskelige erfaringen er nøkkelen, hva vi gjør med informasjonen.

–Det er også derfor vi har kunstgallerier. For å tolke; hva betyr alle disse erfaringene for oss som art, og hvordan forklarer vi det til hverandre. Det er derfor du og jeg snakker sammen, fremfor at du sitter og leser tekniske detaljer om min ferd til romstasjonen.

Den nye serien har premiere tirsdag 3. oktober kl. 22 på BBC Earth og BBC Brit, som også kan tas inn av mange norske abonnenter. Se traileren for programmet her:

Cirka 550 menn og kvinner har vært i verdensrommet.

Les også om romfareren Sandra Magnus, som ABC Nyheter møtte i Trondheim i sommer: Jenta som ville bli romfarer

Hadfield jobber med installeringen av robotarmen Canadarm2 på Den internasjonale romstasjonen i april 2001. Foto: Nasa.
Hadfield jobber med installeringen av robotarmen Canadarm2 på Den internasjonale romstasjonen i april 2001. Foto: Nasa.

Les også:

Nasa-veteran satte romrekord

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:34 Sju drept i bilbombe i Afghanistan06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia02:23 Thunberg tar katamaran til Spania01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse
Siste nytt
06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:34VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26NorgeSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia02:23VerdenThunberg tar katamaran til Spania01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse
Populært