Ny studie: Kosmiske stråler når jorden fra andre galakser

<p>Melkeveien over Colorado.</p>
Melkeveien over Colorado. Foto: Foto: Max and Dee Bernt/Flickr

Kosmiske stråler var lenge antatt å komme fra vår galakse, Melkeveien. Men ifølge en ny studie når strålene jorden fra galakser mye lenger unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette funnet gir oss en pekepinn på hvordan universet, Melkeveien og andre galakser ble skapt, sier talsmann Karl-Heinz Kampert for det tyske universitet i Wuppertal.

Studien, som er et resultat av et internasjonalt samarbeid mellom 400 forskere fra 18 land, ble publisert torsdag i det amerikanske tidsskriftet «Science».

Les også: Fant kilden for mystiske «radioglimt»

Kosmisk fingeravtrykk

Kosmiske stråler består av ulikt sammensatte atomkjerner. Noen inneholder komponenter som protoner og heliumkjerner. I noen tilfeller inkluderer det også elektroner og kjernen av tyngre element.

Hver galakse sender ut en unik blanding av slike atomkjerner. Forskere kan derfor måle strålenes sammensetning og identifisere galakser gjennom deres egne kosmiske «fingeravtrykk».

Langsomme partikler derimot, som for eksempel solvind, blir avledet av magnetiske felt når de reiser gjennom verdensrommet. Dette gjør det vanskelig for forskere å bekrefte partiklenes opprinnelse.

Les også: Hemmelig skattekart fra rommet får skattejegere til å juble

Sjeldne

Partikler med ultrahøy energi er derimot ikke like enkelt avledet. Dermed er det lettere å finne ut hvor disse stammer fra. Men problemet er at de er sjeldne. I gjennomsnitt når de jorden i en avstand på én partikkel per 5.500 kvadratmeter, per århundre.

Studien som har pågått over en periode på ti år ved observatoriet Pierre Auger i Argentina, har registrert 30.000 av disse partiklene.

Observatoriet består av 1.600 partikkeldetektorer spredt ut over et område på 30.000 kvadratmeter. Dette er tanker bestående av 12 tonn med vann. Detektorene måler om partikler har gått gjennom vannet, og GPS-mottaker avslører retningen partiklene kommer fra.

Les også: NASA filmet sjeldent fenomen i verdensrommet

Fortsatt ukjent

Til tross for at forskerne kunne fastslå partiklenes retning, er den eksakte galaksen de kommer fra ukjent. Det skyldes at detektorene så langt ikke er i stand til å skille de forskjellige typene partikler.

– Vi jobber for øyeblikket med å filtrere ut tunge kjerner for å kunne få et klarere bilde av hvor de kosmiske strålene kommer fra, sier Kampert.

Dermed håper forskerne på å snart kunne kartlegge de eksakte galaksene som sender kosmiske stråler til jorden.

Les også: Romstasjon har fløyet 100.000 ganger rundt jorden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden