Meny

Denne solflekken er større enn jorda

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasas solobservatorium SDO har tatt disse helt ferske bildene av et voksende system med intense og komplekse magnetfelt på sola, såkalte «solflekker». Se video.

En særlig aktiv region av solen har rotert slik at Nasa-observatoriet kan overvåke det. Området later til å vokse ganske raskt. Videoen over er basert på bilder tatt fra 5-11. juli.

Solflekker er et helt vanlig fenomen på solen, men opptrer mindre hyppig etter hvert som vi nærmer oss solminimum i den 11-årige syklusen til solen. I løpet av solminimum avtar mengden med slike solflekker og solstormer, og de kan være tidvis fraværende i flere dager.

Det er ikke ventet rikelig med solflekker igjen før minst år 2020, ifølge Nasa. På grunn av fallet i solaktivitet var solen flekkfri i to dager før dette systemet dukket opp.

Les også:  – Sannsynlig med en niende planet

Solflekken i videoen er den første som dukket opp etter at solen var helt uten slike flekker i to dager, og var den eneste gruppen av solflekker i perioden observasjonene ble gjort. Den mørke kjernen av solflekken er større enn jorden, skriver den amerikanske romfartsorganisasjonen på sine hjemmesider.

Solflekkene er de mest iøynefallende strukturene ved nærobservasjon av solens overflate. De største kan sees med det blotte øye, for eksempel nær solnedgang. Flekkene har noe lavere temperatur enn områdene omkring, cirka 2727–4227 °C, mot 5505 °C i områder ellers på overflaten. En sirkulær skive med samme diameter som Jorda (som den i videoen) tilsvarer en middels stor solflekk.

Øvrige kilder: SNL.

Les også:

Gir forskerne et helt nytt blikk på solen

Når slår de på midnattssola?

Populært