Romsonde «ringte hjem» etter farefull Saturn-ferd

Romsonden Cassinis ferd mellom Saturn og planetens ringer gikk bra. NASA opplyser at sonden sender bilder og data hjem etter nærkontakt med kjempeplaneten.

Romsonden Cassini, slik den er illustrert i en NASA-film om "den store finalen" i sondens Saturn-ferd. Foto: NASA / AP / NTB scanpix
Romsonden Cassini, slik den er illustrert i en NASA-film om "den store finalen" i sondens Saturn-ferd. Foto: NASA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi greide det! Cassini er i kontakt med jorda og sender tilbake data etter et vellykket «dykk» i området mellom Saturn og ringene, melder NASA på Twitter.

Det var knyttet stort spenning til om sonden ville overleve ferden, som brakte den nærmere kjempeplaneten enn noen annen romsonde har vært. Saturns ringer består av store mengder is og steinblokker, og å nærme seg dem regnes som svært risikabelt.

Cassini startet sin ferd fra jorda for 20 år siden, og sonden har gått i bane rundt Saturn siden 2004. Den nærmer seg slutten av sin levetid og er i ferd med å gå tom for drivstoff. Men før den styrter ned på Saturn i september, håper forskerne i NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA å sanke enda flere vitenskapelige data. «Dykkene» inn mellom Saturn og ringene omtales som Cassinis «store finale».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cassini startet sin manøver onsdag morgen, norsk tid. Mens sonden samlet data og passerte 3.000 kilometer over Saturns overflate, var radioantennen om bord vendt vekk fra jorda. Kontakten ble ikke gjenopprettet før nesten et døgn senere.

– Mellomrommet mellom Saturn og ringene er ikke legger uutforsket område – og vi skal vende tilbake 21 ganger, tvitret NASA torsdag. Bilder og måleresultater var da på vei til jorda fra Cassini – en ferd signalene bruker 78 minutter på.