NASA-fartøy dykker ned mellom Saturn og planetens ringer

Et udatert bilde fra NASA viser Saturn, planetens ringer og Saturn-månen Minas. Romsonden Cassini skal nå forsøke å dykke inn mellom Saturn og ringene.
Et udatert bilde fra NASA viser Saturn, planetens ringer og Saturn-månen Minas. Romsonden Cassini skal nå forsøke å dykke inn mellom Saturn og ringene. Foto: NASA / AP/ NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En romsonde har for første gang dykket inn mellom planeten Saturn og dens ringer. Nå venter forskerne i spenning på tegn til at fartøyet overlevde turen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ubemannede romsonden Cassini har gått i bane rundt kjempeplaneten siden 2004. Sonden nærmer seg slutten av sin levetid og er i ferd med å gå tom for drivstoff. Men før den styrter ned på Saturn i september, står en risikabel ferd for tur.

Amerikanske og europeiske forskere har planlagt 22 «dypdykk» ned mellom Saturn og de innerste ringene rundt planeten. Turen vil føre Cassini ned til en høyde på 3.000 kilometer over Saturn. Cassinis første dykk fant sted i 11-tiden norsk tid onsdag.

Les også: NASA-veteran satte amerikansk romrekord

Forskerne mister radiokontakten med Cassini mens manøveren pågår og sonden gjør observasjoner av planeten. Radiotausheten vil vare rundt et døgn. Forskerne vet ikke om Cassini har overlevd før tidligst i 9-tiden torsdag, norsk tid.

Saturns ringer består av store mengder is og steinblokker, og å nærme seg dem regnes som svært risikabelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bilder og andre data ventes å strømme inn kort tid etter at kontakten er gjenopprettet, opplyser NASA.

Cassini er et samarbeidsprosjekt mellom den europeiske romorganisasjonen ESA, amerikanske NASA og den italienske romorganisasjonen. Sonden startet sin reise i 1997.

Les også: Hemmelig skattekart fra rommet får skattejegere til å juble