NASA-fartøy dykker ned mellom Saturn og planetens ringer

<p>Et udatert bilde fra NASA viser Saturn, planetens ringer og Saturn-månen Minas. Romsonden Cassini skal nå forsøke å dykke inn mellom Saturn og ringene.</p>
Et udatert bilde fra NASA viser Saturn, planetens ringer og Saturn-månen Minas. Romsonden Cassini skal nå forsøke å dykke inn mellom Saturn og ringene. Foto: NASA / AP/ NTB scanpix

En romsonde har for første gang dykket inn mellom planeten Saturn og dens ringer. Nå venter forskerne i spenning på tegn til at fartøyet overlevde turen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ubemannede romsonden Cassini har gått i bane rundt kjempeplaneten siden 2004. Sonden nærmer seg slutten av sin levetid og er i ferd med å gå tom for drivstoff. Men før den styrter ned på Saturn i september, står en risikabel ferd for tur.

Amerikanske og europeiske forskere har planlagt 22 «dypdykk» ned mellom Saturn og de innerste ringene rundt planeten. Turen vil føre Cassini ned til en høyde på 3.000 kilometer over Saturn. Cassinis første dykk fant sted i 11-tiden norsk tid onsdag.

Les også: NASA-veteran satte amerikansk romrekord

Forskerne mister radiokontakten med Cassini mens manøveren pågår og sonden gjør observasjoner av planeten. Radiotausheten vil vare rundt et døgn. Forskerne vet ikke om Cassini har overlevd før tidligst i 9-tiden torsdag, norsk tid.

Saturns ringer består av store mengder is og steinblokker, og å nærme seg dem regnes som svært risikabelt.

– Bilder og andre data ventes å strømme inn kort tid etter at kontakten er gjenopprettet, opplyser NASA.

Cassini er et samarbeidsprosjekt mellom den europeiske romorganisasjonen ESA, amerikanske NASA og den italienske romorganisasjonen. Sonden startet sin reise i 1997.

Les også: Hemmelig skattekart fra rommet får skattejegere til å juble

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»
Populært