– Sannsynlig med en niende planet

Jakten på en hypotetisk «niende planet» i vårt solsystem, 2-4 ganger større enn Jorden, er i full gang. – At en slik planet finnes er sannsynlig, men det er slett ikke sikkert den blir funnet i denne omgang, mener professor emeritus Kaare Aksnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både bakke- og romteleskop jakter nå på den teoretiske «niende planeten», ytterst i vårt solsystem.

– Denne antatte planeten er observert bare på indirekte vis, gjennom måten dens gravitasjon forstyrrer objekter i nabolaget på, skriver professor emeritus ved Institutt for teoretisk astrofysikk (UiO), Kaare Aksnes, i en e-post til ABC Nyheter.

Aksnes regnes blant verdens fremste forskere innen baneberegning for kunstige satellitter, planetmåner, asteroider og kometer.

– At det finnes en niende planet er høyst sannsynlig, men det er ikke sikkert at objektet som det nå letes etter blir funnet, skriver Aksnes.

Pluto, som ble oppdaget i 1930, ble nedgradert til en «dvergplanet» i 2006. Dersom en ny planet som oppfyller kriteriene til Den internasjonale astronomiske union blir funnet, vil det bli den «nye» niende planet i solsystemet. Foreløpig er planeten ikke observert direkte.

Scott Sheppard ved Carnegie-instituttet i Washington og en kollega lanserte teorien om en niende planet i 2014. De mente tyngdekraften fra en uoppdaget kjempeplanet i den ytre delen av solsystemet kunne forklare uregelmessigheter ved banen til en håndfull avsidesliggende objekter bortenfor Neptun, som dvergplaneten Sedna.

– Påvirker andre legemer

I januar 2016 fikk denne teorien støtte av to andre forskere, Michael Brown og Konstantin Batygin, som la frem en mer detaljert forklaring (se intervju med forskerne i videoen over). De mente blant annet å ha observert dens påvirkning på seks av legemene bortenfor Neptun, og la frem forslag til både masse og forventet bane for en «niende planet».

Dvergplaneten Eris ble oppdaget i 2003. Det er den mest massive og nest største dvergplaneten vi kjenner. «Den niende planet» er forventet å være betydelig større. Eris’ bane går også utenfor Neptuns, cirka 14,5 milliarder km fra Solen. Foto: NASA, ESA, og M. Brown.
Dvergplaneten Eris ble oppdaget i 2003. Det er den mest massive og nest største dvergplaneten vi kjenner. «Den niende planet» er forventet å være betydelig større. Eris’ bane går også utenfor Neptuns, cirka 14,5 milliarder km fra Solen. Foto: NASA, ESA, og M. Brown.

Basert på Brown og Batygins utregninger skulle planeten være en massiv «super-Jord» av is. Forskningen og utregningene antyder at den antatte planeten er 10 ganger mer massiv enn Jorden, har en 2-4 ganger større diameter, og går i en svært elliptisk bane om Solen på 10-20.000 år. Planeten antas å ligge 80 milliarder kilometer unna vår egen jord, utenfor Plutos bane.

Ifølge utregningene kan planeten på det meste befinne seg 1000 astronomiske enheter (AE) fra solen.

For å illustrere hva denne avstanden betyr:

1 AE er middelavstanden mellom Jorden og Solen, omkring 150 millioner kilometer. Neptun ligger omkring 30 AE fra Solen, og Pluto kommer aldri lenger unna stjernen enn 49 AE.

Les også: – Jorda kan ha hatt mange små måner

Hvorfor har vi ikke sett den før?

Men hvis planeten er større enn Jorden, og vi har romteleskop som er i stand til å se galakser mye lenger unna, hvorfor har vi ikke allerede observert den?

– Til tross for at planeten antas å være stor, vil den enorme avstanden gjøre at det reflekterte sollyset blir veldig svakt. Hvis avstanden dobles, svekkes lyset med en faktor på 16. Planeten er minst 10 ganger lenger borte enn Pluto. Det betyr at dens lysstyrke er minst 10.000 ganger svakere enn om den befant seg i Plutos avstand, skriver Aksnes i sin e-post til ABC Nyheter.

– Hvis denne planeten er 10 ganger mer massiv enn Jorden, har Kuiperbeltet mye mer masse enn antatt, skriver han.

En kunstner har sett for seg Nasas New Horizons-romfartøy på vei forbi et nytt objekt etter besøket ved Pluto, langt ute i Kuiperbeltet. Illustrasjon: NASA/JHUAPL/SwRI/Alex Parker
En kunstner har sett for seg Nasas New Horizons-romfartøy på vei forbi et nytt objekt etter besøket ved Pluto, langt ute i Kuiperbeltet. Illustrasjon: NASA/JHUAPL/SwRI/Alex Parker

Kuiperbeltet er en sverm av isholdige objekter utenfor Neptuns bane. Dvergplaneten Pluto befinner seg i dette beltet.

– Man leter etter planeten både med romteleskopet og med bakketeleskoper. Problemet er at disse teleskopene har et lite synsfelt og at en vet lite om hvor man skal lete, fortsetter Aksnes.

Galakser vi observerer på mye større avstander befinner seg på samme sted på himmelen. Forskerne har en omtrentlig idé om hvor planeten bør befinne seg, men det er fortsatt et stort område på himmelen.

Dersom planeten hadde vært nær sitt perihelium, nærmest Solen i sin bane, burde eksisterende oversiktsbilder av himmelen allerede inneholde bevis for dens eksistens. Men foreløpige søk i slikt arkivmateriale har vært resultatløst, noe som tyder på at den heller er nær sitt aphelium, punktet lengst unna solen. Her vil den være langt unna, og for lyssvak for bakkebaserte teleskop. I dette området vil det også være særlig mye «lysforurensning» fra Melkeveien. Antakelig vil avstanden gjøre at det er enklere å påvise planeten med infrarøde målinger.

Les også: Fant kilden for mystiske «radioglimt»

– Pluto burde forblitt en planet

Sammensatte, forbedrede fargebilder viser Pluto (nederst t.h.) og dvergplanetens måne Charon. Bildene ble tatt av Nasas New Horizons-sonde da den passerte gjennom Pluto-systemet 14. juli 2015. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI
Sammensatte, forbedrede fargebilder viser Pluto (nederst t.h.) og dvergplanetens måne Charon. Bildene ble tatt av Nasas New Horizons-sonde da den passerte gjennom Pluto-systemet 14. juli 2015. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

En eventuell bekreftelse av planeten vil øke vår kunnskap om solsystemet, og ikke minst solsystemets tidligste fase. Dersom objektet eksisterer, blir påvist, og har omtrent samme masse og bane som antatt, vil det trolig oppfylle alle kriteriene Den internasjonale astronomiske union har satt for å si at et objekt er en «planet». Pluto ble opprinnelig klassifisert som den niende planeten fra solen, men ble i august 2006 nedklassifisert til en dvergplanet, da man fant at den «bare» er ett av flere store legemer innenfor Kuiperbeltet. Professor emeritus Kaare Aksnes er blant dem som mener Pluto burde ha fått beholde sin status som fullverdig planet.

– Pluto har en atmosfære og har hele 5 kjente måner. Den innerste, Charon, er den eneste kjente naturlige månen i en synkron bane rundt moderplaneten; sett fra Plutos overflate ser Charon ut til å henge i ro på himmelen liksom våre TV-satellitter. Disse egenskapene gjør Pluto til en ganske spesiell planet, skriver han avslutningsvis.

Øvrige kilder: Space.com , CBS’ dokumentarprogram 60 Minutes , NPR , NASASpaceFlight.com.

Les også: Slik jakter forskerne på utenomjordisk liv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Mange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent
Siste nytt
14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenMange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent
Populært