Dette vil skje dersom en asteroide skulle treffe havet

ASTEROIDEKOLLISJON: Se animasjon av det tenkte sammenstøtet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre meter høye bølger og store klimaendringer vil være de alvorlige følgene av sammenstøtet, viser nye analyser gjort av amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det er hevet over enhver tvil at et asteroidenedslag på land vil kunne få katastrofale følger, har det vært gjort lite forskning på konsekvensene av et nedslag i et av verdenshavene.

Med tanke på at havene utgjør over 70 prosent av jordas overflate, kan det virke litt rart at det ikke har blitt forsket mer på hypotesen tidligere. Kanskje har man tenkt at et slikt sammenstøt vil være uproblematisk siden det vil inntreffe langt fra land?

Vel, i så fall burde man tro om igjen.

Les også: Asteroide-tur kan gi svar om livets opprinnelse

Kjempetsunamier og drivhusgasser

Ny forskning utført av et team ved Los Alamos National Laboratory i USA viser nemlig at et nedslag kan skape både kjempetsunamier og tonnevis med drivhusgasser.

Et nedslag en til to mil fra kysten kunne teamet enkelt fastslå at ville føre til kraftige oversvømmelser og trykkbølger, samt høye temperaturer og vinder med orkan styrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er langt mer usikkert hva som vil skje dersom asteroiden treffer vannet langt ute på det åpne hav. Dette ble derfor det viktigste å undersøke for forskerteamets forskning.

Les også: Asteroide-slurv hos NASA får kritikk

Flere hundre meter høye bølger

Med i betraktningen tok forskerne størrelsen på asteroiden, samt vinkelen og farten den treffer vannet med. Et nøkternt anslag tilsier at asteroiden først vil skape en jetstrøm som vil strekke seg opptil flere kilometer opp i luften.

Når strømmen kollapser og faller tilbake i vannet, vil den danne en flere hundre meter høy bølge. Deretter vil denne prosessen gjenta seg i gradvis avtagende størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke gitt at bølgene fra asteroiden vil danne tsunamier, men hver enkelt bølge har i teorien en mulighet til å utvikle seg til en monsterbølge.

Les også: Snart klar for å sprenge i asteroide med romkanon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drastisk for klimaet

En annen, men like stor, fare kommer fra fordampingen av store mengder vann som asteroiden vil forårsake. Mye av vanndampen, en svært potent drivhusgass, vil trekkes opp i stratosfæren, hvor den kan bli liggende i flere måneder eller til og med år.

Dette kan føre til store endringer i Jordens klima.

Da er det kanskje ikke så rart at eksperter forrige uke varslet om at vi ikke er beredt til å takle et sammenstøt.