Vedum håper Venstre snart skifter retning

Finansminister Siv Jensen (t.v) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Finansminister Siv Jensen (t.v) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Daværende Venstre-leder Lars Sponheim varslet i 2009 at han ville felle en eventuell Frp-regjering. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener Venstre er blitt et helt annet parti under Trine Skei Grande. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag forsøker Fremskrittspartiet og Høyre på overtid av overtiden å få Venstre og KrF til å støtte regjeringens budsjett. Skei Grande og Venstres klimakrav ser ut til å være tungt å svelge for regjeringen.

For 7 år siden var et liknende samarbeid helt utenkelig.

Daværende Venstre-leder Lars Sponheim sa Frp var «blitt særere og mer ekstreme under Siv Jensen». Han gikk gikk så langt som å si han ville felle en eventuell Frp-regjering etter valget i 2009.

— En ting er klart. Venstre kan bare støtte en regjering som Venstre er med i, sa Sponheim før valget i 2009 og ga velgerne en skriftlig garanti for at Venstre ikke ville støtte en regjering med Frp.

I forbindelse med valget i 2013 advarte Sponheim Venstre mot å gå inn i regjering med Frp. Partiet endte opp som samarbeidspartner.

Vedum: – Håper Venstre snur

Venstres partileder Trine Skei Grande, SP- leder Trygve Slagsvold Vedum og Krf leder Knut Arild Hareide. Vedum sier de står lenger fra hverandre enn på lenge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Venstres partileder Trine Skei Grande, SP- leder Trygve Slagsvold Vedum og Krf leder Knut Arild Hareide. Vedum sier de står lenger fra hverandre enn på lenge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum savner «Venstre slik de var tidligere» og mener partiet glemmer at Norge er mer enn Oslo sentrum.

– Venstre er et tradisjonelt parti som er distriktsvennlige. Det har de mistet i denne regjeringsperioden, sier Vedum til ABC Nyheter.

Vedum mener Venstres nåværende politikk gjør det «umulig å se for seg et samarbeid i sentrum slik det er nå».

– De har vært overraskende lojale mot Høyre og deres sentraliseringspolitikk gjennom for eksempel kommune- og politireformen. Det er synd for Venstre, de har gode grunntanker, sier Vedum.

Senterpartilederen mener Venstre og Senterpartiet står lenger fra hverandre enn på lenge.

– Det er et faktum at Skei Grande har ført partiet lenger mot høyre. For oss er det ikke så nøye hvem du samarbeider med, med hva du samarbeider om. I regjeringen har de støttet tiltak som ikke er distriktsvennlig, men jeg håper de snart pendler seg inn mot sentrum.

Les også: To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

Skei Grande åpnet for Frp

– Hvis vi legger Frps program ved siden av Venstres program, så ser jeg det ikke som veldig sannsynlig at vi skal klare å bli enige om en regjeringsplattform, sa Skei Grande til Dagsavisen i 2013.

– Frp er ikke bare på en annen planet, men i et annet univers i klimapolitikken, sa Skei Grande til NTB 5. juni 2013.

Året før hadde partiet på sitt landsmøte åpnet for å samarbeide med Fremskrittspartiet. En helt annen linje enn under forrige leder Lars Sponheim.

I juli 2013 nektet Venstre-leder Trine Skei Grande for at Venstre har tatt flere skritt i retning Høyre. Det sa hun i et intervju med NTB.

Noen måneder senere ble Venstre med som Fremskrittspartiets og Høyres samarbeidspartner i regjering.

Les også: SV ber Venstre og KrF felle regjeringen

– «Gubbefall» bidro til samarbeid

Lederskifter i de fire borgerlige partiene var en forutsetning for Frps inntreden i regjering, sier Frp-rådgiveren Tor Mikkel Wara i boka «Frp – rett fra levra», som ble lansert i september i år.

Forfatter Gunnar Ringheim viser til at de fire borgerlige partilederne Jan Petersen, Carl I. Hagen, Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim hadde en snittalder på 53 år i 2004.

Det nære forholdet mellom de fire nåværende partilederne vies mye plass, ikke minst det fortrolige vennskapet mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen.

Les også: Slik slår partienes statsbudsjett ut på norske klimakutt

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy