Har funnet årsaken til at ESA-landeren krasjet på Mars

Landingssonden Schiaparelli krasjlandet på Mars i oktober i år. Nå mener ESA at de har funnet forklaringen. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.
Landingssonden Schiaparelli krasjlandet på Mars i oktober i år. Nå mener ESA at de har funnet forklaringen. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.

Feil i landerens navigasonssystem gjorde at landeren trodde den allerede hadde landet da den var 3,7 km over Mars' overflate.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt gikk som planlagt fram til omtrent 50 sekunder før landing på den røde planeren om ettermiddagen den 19. oktober i år. Da forsvant plutselig signalene til landingssonden Schiaparelli.

Schiaparelli-landeren skulle vise at Europa kunne lande på Mars. 500 millioner kilometer hadde den lagt bak på den syv månederen lange ferden fra jorden til Mars.

Les også: ESA: Schiaparelli krasjlandet på Mars

I det siste, avgjørende minutter, gikk det galt. På en pressekonferanse den 21. oktober opplyste Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA at Schiaparelli hadde krasjlandet på Mars, og at den kan ha eksplodert i sammenstøtet med den røde planeten.

Nå har ESA utført nøye analyser av telemetri-data fra landeren. De har kommet frem til årsaken til at landingen ikke gikk som den skulle.
– I korte trekk tyder alt på at det var en feil i landerens navigasjonssystem som førte til at landeren trodde den alt hadde landet - selv om den var 3,7 km over overflaten, forteller seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke.

Dermed kastet Schiaparelli fra seg fallskjermen og slo av sine bremserakettmotorer før tiden.

– Dette førte til at den suste rett i bakken med en hastighet på 540 km/t, forteller Brekke.

Les rapporten til ESA her.

Les også: Ingen signaler etter Mars-landing

Bilder fra NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter viser en svart flekk i området der ESAs sonde skulle lande.

Landingssonden var et prøveprosjekt for å forberede en ekspedisjon i 2020, der det skal sendes en rullende robot til den røde planeten.

Personvernpolicy