Meny

Asteroide-tur kan gi svar om livets opprinnelse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASA sender torsdag for første gang en romsonde til en jordnær asteroide for å hente prøver. Håpet er at disse kan gi ny kunnskap om solsystemets opprinnelse.

Etter planen skal romfarkosten Osiris-Rex skytes opp fra Cape Canaveral like etter klokka 19 lokal tid torsdag, litt over klokka 01 natt til fredag norsk tid. Målet er asteroiden Bennu der det skal tas prøver av bakken.

– Det viktigste formålet med turen er å få med tilbake 60 gram uberørt karbonrikt materiale fra overflaten av Bennu, sier professor Dante Lauretta ved University of Arizona, som leder prosjektet.

8. september starter NASAs romsonde OSIRIS-REx på sin ferd mot asteroiden Bennu. Her skal den samle prøver for så å bringe dem tilbake til Jorden. Bennu inneholder trolig molekyler som kan gi oss viktig informasjon om solsystemets tidligste faser. Foto/illustrasjon: NASA (Reuters)

Les også:  NASA filmet sjeldent fenomen i verdensrommet

– Vi forventer at disse prøvene vil inneholde organiske molekyler fra den tidlige fasene av solsystemet som kan gi oss informasjon og spor om hvordan livet oppsto.

Romfartøyet fra Lockheed Martin skal bæres ut i rommet av en Atlas V-rakett laget av United Launch Alliance, et samarbeidsprosjekt mellom Lockheed og Boeing.

Meteorologer har varslet om 80 prosent sannsynlighet for gode værforhold til oppskytningen.

Håpet er at oppdraget skal gi ny innsikt i solsystemets fødsel for 4,5 milliarder år siden.

Les også: NASA-sonde i nærkontakt med Jupiter

– Som et fjell i rommet

Sonden OSIRIS-REx er ventet å nå Bennu i august 2018, og komme tilbake til jorden med prøvene i 2023.

Asteroiden er omkring 492 meter i diameter.

– Man kan se det for seg som et lite fjell i verdensrommet, sier Lauretta.

Den 1,2 år lange banen rundt solen bringer asteroiden nær jorden hvert 6. år, med en avstand som tilsvarer den til månen. Det er svært lav sannsynlighet for at Bennu skal kollidere med jorden, ifølge beregninger fra Nasa. Den høyeste risikoen for en slik kollisjon, én til 2500, skjer mellom år 2175 og 2196.

Da OSIRIS-REx når frem til asteroiden i 2018 vil fem instrumenter kartlegge overflaten med 3D-laserbilder, identifisere mineralene og kjemikaliene som kan være på overflaten, og velge et godt sted å ta prøver.

Les også: Mars-forskere fullførte ett års eksperiment på Hawaii

Fanger asteroidestøv med robotarm

I juli 2020 vil romsonden røre borti Bennu, men bare i tre sekunder, med en tre meter lang robotarm som skal samle steiner og støv.

Dette redskapet, TAGSAM, er opprinnelig oppfunnet i garasjen til en av Lockheed Martins ingeniører.

Romstøvet kan avsløre hvordan bestanddelene som måtte til for at livet skulle kunne oppstå, som karbon og is, nådde jorda. Prøven vil bli lagret i en kapsel under ferden hjem.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En kunstner har sett for seg OSIRIS-Rex-sonden i de tre sekundene den vil være i direkte kontakt med asteroiden Bennu i juli 2020. Illustrasjon: Nasas Goddard Space Flight Center.

OSIRIS-REx forlater asteroiden i mars 2021 og reiser to og et halvt år. Etter planen vender den tilbake til jorden i september 2023.

Da romsonden nærmer seg vår planet vil kapselen med prøvene bli skutt ut og dale ned til jorden ved hjelp av fallskjerm, til et område sørvest for Salt Lake City i den vestlige amerikanske delstaten Utah.

Derfra skal den bringes til NASAs romsenter i Houston i Texas, der prøvene skal undersøkes.

OSIRIS-REx-sonden vil fortsette å gå i bane rundt sola.

Les også: NASA testet rakettmotor som skal sende mennesker til Mars

Kan sikre jorda mot kollisjon

Ferden skal legge grunnlaget for fremtidig utforsking av asteroider og andre små objekter i solsystemet.

Den vil særlig kunne gi økt kunnskap om den utbredte teorien om at denne formen for asteroider brakte vann og andre materialer nødvendig for livet på jorden.

Atlas V-bæreraketten med OSIRIS-REx-sonden på plass fraktes til oppskytningsrampen. Foto: NASA/Kim Shiflett

Et annet mål med oppdraget er å måle Jarkovskij-effekten, solas varmende effekt på asteroider mens de roterer, som kan gjøre at de endrer bane over tid.

En bedre forståelse av denne effekten kan hjelpe forskerne gjøre mer nøyaktige forutsigelser om faren for at asteroider skal treffe Jorden, eller bidra til å avskjære dem som er på kollisjonskurs med vår planet.

I desember 2014 gjennomførte den japanske romfartsorganisasjonen en tilsvarende oppskytning, Hayabusa 2. Målet er at den skal nå asteroiden 162173 Ryugu i 2018.

Hayabusa 2-sonden skal plassere et lite landingsfartøy, Mascot, på overflaten av asteroiden. Denne landingsroboten er produsert av de franske og tyske romorganisasjonene.

Forløperen Hayabusa skulle studere effekten av en krasjlanding på asteroiden Itokawa og ta prøver for å bringe dem tilbake til jorden, men klarte kun å bringe hjem noen få mikrogram i 2010.

Den europeiske romorganisasjonen Esa klarte i november 2014 å plassere sitt landingsfartøy Philae på en komet, for første gang i romfartshistorien. Landeren sendte 60 timer data før den løp tom for strøm.

(Akronymet OSIRIS-REx står for «Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security-Regolith Explorer».)

Les også: NASA: Kepler-teleskopet har funnet 1.284 nye planeter

En kunstner har sett for seg hvordan OSIRIS-REx-sonden vil kartlegge asteroiden Bennu. Denne kartleggingen vil ta et år før prøven skal innhentes og fraktes tilbake til jorda. Illustrasjon: NASA/Goddard/University of Arizona
Populært