Meny

Oppdaget ny planet som ligner på Jorden

Aldri tidligere har astronomer observert en planet som har så store fellestrekk med Jorden. Planeten kretser rundt stjernen Proxima Centauri, som her er fanget inn gjennom romteleskopet Hubble, ifølge nye bilder fra NASA. Foto: ESA/Hubble & NASA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere skal ha oppdaget en ny planet som har flere likhetstrekk med jordkloden.

Planeten går i bane rundt stjernen Proxima Centauri, som tilhører stjernesystemet Alpha Centauri. Med en avstand på 4,3 lysår ligger den nærmere oss enn noen andre stjerner, med unntak av solen.

Aldri tidligere har vitenskapsfolk observert en planet med så store fellestrekk med Jorden. Det gjelder både planetens størrelse og masse.

– Det antas at den navnløse planeten ligner på Jorden og går i bane rundt Proxima Centauri på en avstand som kan innebære sannsynlighet for forekomster av flytende vann på overflaten, noe som er en viktig forutsetning for levende organismer, sier en anonym kilde til Der Spiegel.

Trippelstjerne

Ifølge den tyske storavisen vil trolig The European Southern Observatory (ESO) kunngjøre oppdagelsen i slutten av august.

Alfa Centauri er en trippelstjerne – et system bestående av to sollignende stjerner kalt Alfa Centauri A og B, som går i bane rundt hverandre, og en lyssvak rød dvergstjerne kjent som Proxima Centauri, som kretser om de to andre i en stor bane.

– Er vi alene?

Den nye planeten kretser rundt Alfa Centauri B med en omløpstid på 3,2 dager.

Allerede i oktober 2012 meldte ESO at europeiske astronomer hadde funnet en planet rundt en stjerne i Alfa Centauri-systemet. Da var planetens temperatur det sentrale, og ikke hvorvidt det fantes flytende vann på overflaten.

– Selv om den er for varm til at liv, slik vi kjenner det, kan eksistere der, er oppdagelsen en milepæl både for astronomiforskningen generelt og for jakten på et av våre mest fundamentale og dyptgripende spørsmål: Er vi alene? uttalte den norske astronomen og ESO-kontakten Jan-Erik Ovaldsen til NTB.

Innen tretti år

Ifølge NASA's Godard Space Center ligger den nye planeten 39,900,000,000,000 kilometer unna Jorden, tilsvarende 271,000 ganger Jordens avstand til Solen, skriver AFP.

Med dagens teknologi vil det nærmest være utopisk å nå stjernen Proxima Centauri i overskuelig fremtid, men små ubemannede sonder drevet av lasere på bakken skal teoretisk sett kunne nå stjernen Proxima Centauri innen tretti år, skriver NRK.

NASA har også tidligere oppdaget nye planeter, men disse har enten vært for varme eller kalde til å kunne ha forekomster av flytende vann.

Ifølge Der Spiegel ligger det mye hardt arbeid bak observasjonene som astronomene i ESO-laboratoriet i den chilenske Atacama-ørkenen har gjort.

– Vi har foretatt målinger som er på grensen av hva som er teknisk mulig, sier en kilde til avisen.

– Sikre menneskehetens fremtid

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Science Fiction-forfatter Anne Mette Sannes sier til VG at oppdagelsen er «sensasjonell, enestående og historisk».

– Planeten vil bli et opplagt reisemål for fremtidens første interstellare ferd, og kan gjøre det mulig å sikre menneskehetens fremtid uavhengig av farer som kan true i vårt eget solsystem, sier Sannes til VG.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus