– Kan gjøre det mulig å utforske supermassive sorte hull

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den første målingen av gravitasjonsbølger ble gjort i februar, tror astrofysikere det er mulig å finne ut mer om sorte hull og universets begynnelse enn vi vet i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

11. februar 2016 observerte forskere ved observatoriet Ligo en gravitasjonsbølge fra to sorte hull som kolliderte. Det var første gang noen klarte å gjøre dette. De sorte hullene var omtrent 1,3 milliarder lysår unna jorden, og hadde en masse på henholdsvis 29 og 36 ganger solens masse.

Hullene gikk i bane rundt hverandre før de forente seg til ett sort hull. Det var gravitasjonsbølgene fra sammenslåingen som ble målt i februar i år.

Les også: Ny observasjon av gravitasjonsbølger

Ble beskrevet av Einstein for hundre år siden

Gravitasjonsbølger ble beskrevet av Albert Einstein allerede da han la frem relativitetsteorien i 1916, som sier at massive objekter innvirker på romtid rundt seg.

– Dette åpner opp et nytt vindu for vår observasjon av universet. Gjennom vår historie har vi sett på universet gjennom lys. Nå har vi en annen måte å se det på, sier professor i fysikk, Brian Cox, til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tok 100 år før noen klarte å måle gravitasjonsbølger. Å klare det har gjennom århundret blitt beskrevet som «jakten på den hellige gral» innen astrofysikken.

Gravitasjonsbølger er energi som forplanter seg utover fra en kilde i bølgeform med lysets hastighet. Bølger i romtid (tid/rom) som sprer seg utover, slik som bølger i kjølvannet bak en båt.

Les mer: Europeisk romfartøy tester 100 år gammel teori

Vil prøve å måle supermassive sorte hull

Å observere universet gjennom gravitasjonsbøler kan gi oss ny informasjon om sorte hull og universets begynnelse, ifølge astrofysikere.

– Det jeg gleder meg mest til å sende en gravitasjonsbølgemåler ut i universet om en 15-20 års tid, noe som vil la oss se supermassive sorte hull. De supermassive sorte hullene har millioner og milliarder så stor masse som solen, sier professor Kevin Schawinski til nyhetsbyrået Reuters.

Kunnskapen vi har om supermassive sorte hull den dag i dag er svært begrenset.

Les også: Nasas romsonde i kretsløp rundt Jupiter