Problemer med oppblåsbar modul på romstasjon

NASA har avbrutt monteringen og testingen av et oppblåsbart rom på Den internasjonale romstasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rommet lot seg ikke blåse opp etter planen, og dermed er testingen utsatt på ubestemt tid. Den nye modulen – som har fått navnet BEAM eller Bigelow Expandable Activity Module – skulle blåses opp til fire ganger sin opprinnelige størrelse. Den er en del av et eksperiment for teste moduler som kan bli brukt på månen og Mars i de kommende tiårene.

Les også: NASA: Kepler-teleskopet har funnet 1.284 nye planeter

– Takk for tålmodigheten, var beskjeden fra kontrollsenteret da forsøket ble gitt opp etter to timer uten at BEAM hadde oppnådd full størrelse.

– Sånn er det å jobbe i verdensrommet, lød svaret fra astronaut Jeffrey Williams.

Modulen – som er fire meter lang og har en diameter på 3,2 meter, blir ikke fjernet, men skal overvåkes for å se om det er lekkasjer. Planen var at astronautene skulle gå inn i den noen ganger i året for på lese av målere som skal vise om BEAM gir tilstrekkelig beskyttelse mot blant annet strålingen i verdensrommet. Ellers skulle luken være stengt.

Les også: Nasa «leker med ilden» i verdensrommet

Nå forblir luken altså stengt på ubestemt tid, men NASA forsikrer at verken BEAM-modulen eller romstasjonen er i fare som følge av det mislykkede forsøket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus