Meny

Se de fredfylte motivene fra romstasjonen

Fotokunsteren Armand Dijcks har gått gjennom en enorm mengde høyoppløste fotografier romstasjonens astronauter har tatt i bane rundt jorden for å kunne skape de vakre «cinemagrafiske animasjonene» i artikkelen. Faksimile og innebygde bilder via Flixel.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Armand Dijcks har laget disse «cinemagrafiene i 4K» med utgangspunkt i høyoppløste foto fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).

4K-formatet har over åtte millioner piksler (3840 x 2160), og dermed fire ganger så høy oppløsning som Full HD (1080p).

Bildene er laget med programvare fra nettstedet Flixel og fotografier mannskapet på Den internasjonale romstasjonen har tatt.

Dijcks har tidlligere samarbeidet med den nederlandske astronauten André Kuipers, som har vært på romstasjonen to ganger. Under hans andre oppdrag i rommet tok han og kollegene nærmere en halv million bilder av jorden.

«Etter å ha brukt dette enorme billedbiblioteket til å lage timelapse-videoer tenkte jeg at de også kunne egne seg for cinemagrafi», skriver fotokunstneren på Flixels blogg.

Cinemagrafier er stillbilder med mindre eller gjentakende bevegelse, og presenteres som små videoklipp i .gif eller andre videoformater. Ved å legge inn billedsekvenser i loop gir de illusjonen av at man ser på en animasjon (som under).

«I motsetning til timelapse gir cinemagrafi deg tid til å nyte hele motivet så lenge du vil», skriver Dijck.

Utenfor atmosfæren er lysforholdene ekstreme, fra verdensrommets dypeste mørke til blendende, ufiltrert sollys. Dermed blir det krevende å lage timelapse-sekvenser, siden lyset hele tiden endres de 90 minuttene romstasjonen bruker rundt jorden.

Videre utsettes kameraene, akkurat som besetningsmedlemmene, for stråling og partikler som kan skade de enkelte pikslene i kameraets sensor.

Romstasjonens høye hastighet relativt til jorden, 28.000 kilometer i timen, gjør det også krevende å finne rett lukketid og ISO-innstillinger for å sikre skarpe bilder, forklarer Dijck.

Den internasjonale romstasjonen er en permanent bemannet romstasjon i lav bane rundt Jorden. Prosjektet har 15 deltakerland (per 2014), blant dem Norge.

Banen er nesten sirkelformet med en gjennomsnittlig minimumshøyde på 330 kilometer og en maksimumshøyde på 410 km. Gjennomsnittshastigheten er 27.724 kilometer i timen, slik at stasjonen gjennomfører 15,7 omløp per dag. Omløpstiden er 91,6 minutter.

Dijcks hjemmeside.

Kilder: Wikipedia , Flixel , Petapixel , SNL.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus