Edward Snowden går til sak mot den norske staten

Edward Snowden saksøker den norske stat. Foto: Reuters / NTB scanpix
Edward Snowden saksøker den norske stat. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Edward Snowden saksøker den norske stat for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Edward Snowden

• Edward Snowden (32) arbeidet i flere år som datatekniker i CIA og på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

• I mai 2013 forlot han USA og tok med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter.

• Dokumentene, som han har delt med ledende medier verden over, avdekker massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

• Snowden flyktet via Hongkong til Moskva, der han har oppholdt seg siden juni 2013. I begynnelsen av august 2014 fikk han innvilget tre års oppholdstillatelse i Russland.

• USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

• Snowden ble i fjor tildelt Bjørnson-prisen for 2015 for sin innsats for ytringsfriheten, men fikk ikke komme til Norge for å motta prisen.

• 7. mars ble han tildelt den norske PEN-klubbens Ossietzky-pris. Prisen skal etter planen deles ut i Universitetets aula 18. november.

Bakgrunnen for saken er at ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt Snowden Ossietzky-prisen for 2016 for hans innsats for ytringsfriheten.

Det er staten ved Justisdepartementet som blir saksøkt.

– Departementet ønsker ikke å kommentere en sak som eventuelt skal behandles og avgjøres av domstolen, uttaler kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i departementet til NTB.

Prisutdeling i november

Ossietzky-prisen skal utdeles i Oslo 18. november 2016, og Edward Snowden har et sterkt ønske om å komme til Norge for å motta prisen personlig, opplyser Advokatfirmaet Schjødt til NTB.

«Advokatfirmaet Schjødt har fått i oppdrag å tilrettelegge rettslig for at Snowden kan reise trygt til Norge for å motta prisen, uten å risikere utlevering til USA. Vi har i denne forbindelse på vegne av Edward Snowden tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet. Norsk PEN ved styreleder William Nygaard har trådt inn i saken som partshjelper», skriver advokatfirmaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Snowden vurderer å saksøke Norge

Viser til internasjonal rett

«Snowdens påståtte lovbrudd består i å ha varslet om masseovervåking i regi av det amerikanske etterretningsbyrået NSA. Hans handlinger er klart av politisk karakter, og det er da klart etter den norske utleveringsloven og internasjonal rett at han ikke kan utleveres til USA», heter det videre.

Snowden og Norsk PEN er representert av Schjødt-advokatene Halvard Helle og Emanuel Feinberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA for spionasje og lever i eksil i Russland. I fjor høst ble Snowden tildelt den prestisjetunge Bjørnsonprisen, men han kunne ikke være til stede fordi norske myndigheter ikke kunne garantere for hans sikkerhet.

Les også: Snowden kan være villig til å la seg utlevere

Solhjell vil ha Nobel-sikkerhet

Norske myndigheter må sikre at Edward Snowden kan komme til Norge og motta prisen som en trygg mann og reise fra landet som en fri mann, mener SVs Bård Vegar Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bryte med det beste i norsk tradisjon å nekte en person å motta en viktig pris her, fordi vi er redd for reaksjonene til en stormakt, sier Solhjell til NTB.

– Snowden er tildelt Bjørnsonprisen og Ossietzky-prisen. Uansett hva man måtte mene om det Snowden har gjort, bør vi respektere tildelingene og la ham motta prisen, fortsetter SV-representanten.

Han vil be justisministeren gi norske politi- og sikkerhetsmyndigheter beskjed om å iverksette nødvendige sikkerhetstiltak, som når nobelprisvinnere og andre profilerte gjester kommer til landet.

Les også: Putin: – Lettere å gi asyl til Assad enn Snowden