NASAs planetjeger i trøbbel

NASAs Kepler-teleskop har tekniske problemer, og romorganisasjonens ingeniører og forskere forsøker å gjenopprette normal drift. Foto: NASA / Reuters / NTB scanpix
NASAs Kepler-teleskop har tekniske problemer, og romorganisasjonens ingeniører og forskere forsøker å gjenopprette normal drift. Foto: NASA / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

NASAs romteleskop Kepler har problemer og har slått på sikkermodus. Teleskopet jakter på planeter rundt fjerne stjerner og har oppdaget tusenvis siden det ble skutt opp i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASAs forskere oppdaget at teleskopet ikke fungerte som det skulle da de rutinemessig forsøkte å ta kontakt torsdag. De forsøker nå å få romfartøyet i normal drift igjen. Det er utfordrende, siden Kepler er 120 millioner kilometer fra Jorden og et radiosignal bruker 13 minutter fram og tilbake.

Forskerne hadde forrige gang kontakt med Kepler 4. april, og teleskopet fungerte da som det skulle. NASA har foreløpig ikke sagt noe om årsaken til problemene.

Les også: Nasa «leker med ilden» i verdensrommet

Kepler kartlegger Melkeveien for å finne ut hvor mange stjerner i galaksen som kan ha beboelige planeter. Teleskopet skapte overskrifter i fjor sommer da NASA kunngjorde funnet av en planet som ligner vår hjemlige klode i et solsystem 1.400 lysår unna.

Kepler har også tidligere hatt vanskeligheter. I 2012 ble ett av de fire svinghjulene som brukes til å balansere og snu teleskopet ødelagt. Forskerne har likevel klart å beholde kontrollen over planetjegeren.

Personvernpolicy