Meny

Nærmeste kometpassering på 246 år

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kometer er på vei mot jorda, og tirsdag vil en av dem passere nærmere enn noen annen komet siden 1770.

Det opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Mandag og tirsdag farer to små kometer forbi jorda på svært kort avstand. Ifølge astrofysikeren er det egentlig snakk om én komet som har begynt å gå i oppløsning.

Tirsdag passerer den minste av kometene nærmere enn noen komet har gjort på 246 år. Det er først de siste ukene at astronomene er blitt oppmerksomme på den lille kometen, som ser ut til å være en bit som har løsnet fra hovedkometen. Den vil suse forbi jorda i en avstand på «bare» 3,4 millioner kilometer på det nærmeste.

Les også: Nasa «leker med ilden» i verdensrommet

Ifølge Røed Ødegaard finnes det bare én komet som har blitt observert enda nærmere jorda. Det skjedde i 1770 da Lexells komet passerte på 2,2 millioner kilometers avstand.

Kometene blir neppe synlige fra Norge, men på sørlige breddegrader kan den største kometen, som er mellom 120 og 400 meter i diameter, anes på nattehimmelen som en grønn flekk som sklir mellom stjernene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus