Meny

Nasa «leker med ilden» i verdensrommet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en serie kontrollerte eksperimenter vil den amerikanske romfartsorganisasjonen studere hvordan en større brann kan arte seg i vektløs tilstand.

Å øke vår forståelse av hvordan flammer oppfører seg i «mikrogravitasjon» kan være avgjørende for sikkerheten til astronautene som arbeider og bor i rommet. Nasa har allerede gjennomført studier av ild på romfergene og Den internasjonale romstasjonen, men hensynet til besetningens sikkerhet har gjort at disse eksperimentene har vært svært begrenset i omfang.

Nå gjøres det klart til en serie nye eksperimenter, som er utarbeidet ved et av Nasas forskningssenter, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

På videoen over kan du se en animert forklaring av hvordan det hele vil foregå.

Målet er å gi bedre kunnskap om hvordan brann i større omfang enn man tidligere har studert vil arte seg i «mikrogravitasjon».

Les også: Ny Hubble-rekord: Har sett galakse 13 milliarder år tilbake i tid

– En stor bekymring

Spacecraft Fire-eksperimentet, med kallenavn «Saffire», er en serie eksperimenter på tre forskjellige romferder, og begynte denne måneden.

– Brann ombord i et romskip er en av de største sikkerhetsbekymringene Nasa og det internasjonale romfartsmiljøet har, sier prosjektleder Gary Ruff i pressemeldingen.

Saffire vil benytte større flammer enn tidligere eksperimenter og vil granske måten brann sprer seg på flere brennbare materialer som ofte er med på romferder. Fordi eksperimentene blir gjennomført langt unna romstasjonen er det ingen fare for sikkerheten til astronautene om bord.

Les også: Nasa vil bygge supersonisk passasjerfly

«Stor flamme»

Hvert av eksperimentene blir gjennomført i en modul på 1X1,5 meter, delt i to kammer. På den ene siden er en rekke sensorer, videoutstyr og utstyr for signalbehandling. I det andre kammeret tennes en stor flamme, som skal brenne tekstiler og materialer som er der.

Forskerne på Jorden vil blant annet studere hvordan flammen ter seg, og ulike materialer man ofte finner på romstasjonen vil bli utsatt for ilden.

Det er planlagt flere eksperimenter med mer fokus på spredning, røykutvikling og brannslokking under disse forholdene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus