Meny

Ny Hubble-rekord: Har sett galakse 13 milliarder år tilbake i tid

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knipset bilde av en galakse langt, langt borte.

NASA offentliggjorde torsdag et unikt bilde tatt av Hubble-teleskopet. Teleskopet har knipset et bilde av galaksen GN-z11, som er galaksen lengst borte som det er mulig å se.

Galaksen er én av de eldste og oppsto, kun 400 millioner år etter Big Bang. Bildt viser den slik den så ut for 13,4 milliarder år siden.

Les også: Nasa vil bygge supersonisk passasjerfly

«Vi har tatt et stort skritt tilbake i tid, forbi hva vi noen gang forventet ville være mulig med Hubble. Vi ser Gn-z11 ved en tid da universet kun var inne i tre prosent av sin nåværende alder.» forteller Pascal Oesch ved Yale-universitetet i en pressemelding.

Galaksen ligger godt skjult bak stjernebildet Karlsvogna og på bildet virker den å være drøye 20 ganger mindre enn vår egen galakse, Melkeveien.

Les også: Forskere har funnet hundrevis av skjulte galakser

Ifølge NASA kan resultatene vise overraskende ny innsikt i historien til det aller tidligste tiden til universet.

«Det er utrolig at en galakse så massiv eksisterte kun mellom 200 millioner og 300 millioner år etter at de aller første stjernene ble dannet. Den viser en utrolig rask vekst og produserte stjerner i en utrolig hastighet, til å forme en galakse som ble en milliard solmasser så raskt.» utdyper Garth Illingworth ved universitetet i California.

Les også: Hva med en romreise til Mars eller Venus?

Selv om dette er det lengste Hubble-teleskopet kan oppdage, skal det 25 år gamle romteleskopet snart erstattes av James Webb-romteleskopet. Det skal være i stand til å observere enda større avstander enn Hubble-teleskopet.

«Denne oppdagelsen viser at Webb-teleskopet sikkert vil finne mange slike unge galakser, som viser tiden da de aller første galaksene ble dannes», utdyper Illingsworth.

James Webb-teleskopet skal etter planen sendes ut i 2018.

Se også øyeblikket to galakser kolliderer:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus