Meny

Spektakulært nytt bilde av galaksen vår

Se video av de nye bildene her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nytt bilde av Melkeveien avslører flere detaljer enn noen gang.

Astronomiorganisasjonen European Southern Observatory (ESO) har publisert et storslagent bilde av den fantastiske galaksen vår. I kartleggingsprosjektet ATLASGAL (APEX Telescope Large Area Survey of the Galaxy) har man benyttet seg av et nyskapende teleskop for å undersøke Melkeveien. Observasjonene gir oss muligheten til å se hva som rører seg i «nabolaget vårt» med nye øyne.

Rent konkret har teleskopet tatt for seg hele området av Melkeveiens galaktiske plan som er synlig fra den sørlige halvkule, noe som innebærer at man også får med Melkeveiens sentrum.

Teleskopet, som har fått navnet APEX (Atacama Pathfinder EXperiment), holder til 5.100 meter over havet på Chajnantor-platået i Atacamaørkenen i Chile. Her har det blitt benyttet til å lage en detaljert oversikt over fordelingen av kald, tett gass langs Melkeveiens plan.

De nye ATLASGAL-kartene dekker ifølge ESO et himmelareal som er over fire ganger større enn det første ATLASGAL-kartet fra 2009. Flere himmelregioner har blitt observert på nytt for å oppnå bedre kvalitet på kartene.

Les også: Forskere har funnet hundrevis av skjulte galakser

Artikkelen fortsetter under bildet.

SENTRUM: Dette er bare en liten del av det enorme bildet publisert av European Southern Observatory. Foto: ESO/APEX/ATLASGAL consortium/NASA/GLIMPSE consortium/ESA/Planck

– ATLASGAL gjør at vi kan se på det tette, interstellare materiet i vår egen galakse med nye øyne, sier ESOs Leonardo Testi, som er en del av ATLASGAL-teamet, i en pressemelding.

– Det gjemmer seg garantert mange nye oppdagelser i de nye dataproduktene fra hele kartleggingsområdet, fortsetter han.

APEX-teleskopet har i ti år studert det kalde univers. Det nye bildet har blitt offentliggjort for å markere at ATLASGAL-kartleggingen er fullført, og kan i sin helhet sees på ESOs nettside.

Les også:  Forskere: – Funn av gravitasjonsbølger bekrefter Einstein-teori

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus