Pluto-måne kan ha hatt underjordisk hav

Plutos største måne, Charon.
Plutos største måne, Charon. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder av Plutos største måne Charon tyder på at den fjerne kloden en gang har hatt et hav under overflaten, som siden har fryst og utvidet seg, mener den amerikanske romorganisasjonen NASA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedfrysingen har ført til at Charon-overflaten har strukket seg og sprukket opp, mener de amerikanske forskerne.

Konklusjonen er basert på bilder romsonden New Horizons har sendt tilbake til jorden. Sonden passerte forbi Charon og Pluto i sommer, etter en ni år lang ferd gjennom solsystemet.

Les også: Mystiske is-sletter funnet på Pluto

Bildene New Horizons har sendt tilbake, har gitt ny innsikt om den fjerne dvergplaneten og den måner. Bilder tatt av Charon på 78.700 kilometer avstand viser et system av bruddlinjer i overflaten rundt månens ekvator.

Disse forkastningene og bruddlinjene er enkelte steder opp mot 1.800 kilometer lange, og noen steder er det 7,5 kilometer dype kløfter, ifølge NASA. Grand Canyon i USA er til sammenligning 446 kilometer lang og 1,6 kilometer dyp.

Les også: Se! På Pluto er også himmelen blå

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kløftene er de lengste som er observert i solsystemet.

Charons overflate består i dag hovedsakelig av vannis. Men for millioner av år siden, når månen var ung, mener romforskerne at radioaktivt materiale i klodens indre utviklet nok varme til at isen smeltet og dannet et underjordisk hav.

Les også: NASA med nye utrolige bilder av Pluto

Utrolige bilder av Pluto: