Kinas romteleskop fordriver mennesker på leting etter utenomjordiske

Det 500 meter brede radioteleskopet Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) er allerede under bygging i Pingtang, sørvest i Guizhou-provinsen. Arkivfoto fra i 29. juli.
Det 500 meter brede radioteleskopet Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) er allerede under bygging i Pingtang, sørvest i Guizhou-provinsen. Arkivfoto fra i 29. juli. Foto: Str / Afp

Kina vil tvangsflytte nærmere 10.000 mennesker for å gi plass til verdens største radioteleskop.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skal bistå menneskeheten i jakten på utenomjordisk liv, melder statlige medier tirsdag.

Det fem-hundre diameter store Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), skal bygges mellom åsene i den sørvestlige provinsen Guizhou, og skal etter planen settes i drift til neste år, melder AFP.

Får 16.000 kroner

Myndighetene i provinsen har sagt de vil flytte 9110 innbyggere som bor i fem kilometers radius fra lyttestasjonen innen september, melder det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Forflytningen vil skape et «godt miljø for elektromagnetiske bølger», sier en tjenestemann i regionen, Li Yuecheng, til nyhetsbyrået.

Innbyggerne vil motta 12.000 yuan (16.000 kroner) som kompensasjon for umaken, samt ekstra støtte til å finne nye hjem.

Les også: Nasa med «reklamekampanje» for romturisme

Milliardinvestering

Oppføringen av FAST vil koste 1,6 milliarder kroner, og sette Arecibo-observatoriet i Puerto Rico (300 meter i diameter) i skyggen som verdens største radioteleskop.

Xinhua har tidligere sitert generaldirektør Wu Xiangping i Det kinesiske astronomiske selskap på at teleskopets høye sensitivitet «vil hjelpe oss å lete etter intelligent liv utenfor galaksen.»

Tidligere har Kina forflyttet hundretusenvis av mennesker til fordel for store byggeprosjekter som dammer og kanaler. Mange har klaget over dårlig kompensasjon.

Les også: Forskere har funnet hundrevis av skjulte galakser

Satser i verdensrommet

Området omkring teleskopet er avsidesliggende og relativt fattig. Xinhua skriver at det ble valgt fordi det ikke finnes større byer i området.

I tillegg til økte investeringer i astronomi satser Beijing tungt på sitt mangemilliard-dollars program for utforskning av rommet. Det foreligger planer for en romstasjon i bane innen 2020 og en bemannet måneferd med tiden.

Personvernpolicy