Åpen for alle - alltid

Solsystemet kan ha en ukjent planet

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere ukjent kjempeplanet kan ha blitt oppdaget i den fjerne utkanten av solsystemet. Den mulige oppdagelsen som er kunngjort av amerikanske forskere, har fått klengenavnet Planet ni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To astronomer ved California Institute of Technology (Caltech) mener de har funnet overbevisende tegn på at det finnes en planet med en masse ti ganger så stor som jorda, som følger en «merkelig, svært avlang bane i utkanten av solsystemet».

– Vi er ganske sikre på at det er en planet der ute, sier Michael E. Brown til New York Times. Sammen med Konstantin Batygin står han bak en artikkel i forskningstidsskriftet Astronomical Journal der resultatene blir presentert.

Les også: NASA har funnet «den nye Jorden»

Datasimulasjon

Planeten er ikke faktisk observert, men forskerne har kommet fram til at det er sannsynlig at den finnes ved bruk av matematiske modeller og datasimulasjoner.

Særlig utgjør funnet av seks små himmellegemer i fjerne, avlange baner en sterk indikasjon på at kjempeplaneten eksisterer, skriver avisen. Alle de seks banene strekker seg ut i samme retning og har omtrent samme vinkel. Ifølge Batygin er sjansen for at dette er en tilfeldighet, svært liten, og forskerne tror gravitasjonen fra et hittil ukjent legeme er årsaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to forskerne mener planeten som eventuelt finnes der ute, bruker mellom 10.000 og 20.000 år på et omløp rundt sola.

Les også: Se! På Pluto er også himmelen blå

Degraderte Pluto

Pluto ble lenge regnet som solsystemets niende planet, men ble i 2006 «degradert» til dvergplanet etter at det ble oppdaget andre småplaneter på samme størrelse i fjerne baner.

Særlig var det funnet av det vi nå kjenner som dvergplaneten Eris som førte til den nye vurderingen. Dette funnet ble også gjort av Brown.

Den teoretiske «Planet ni» har 5.000 ganger så stor masse som Pluto.

– Dette vil være en virkelig niende planet, sier planetjegeren.