Europeisk romfartøy tester 100 år gammel teori

Torsdag morgen norsk tid ble romsonden LISA Pathfinder sendt opp i rommet fra Fransk Guyana. Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) skal teste ut ny teknologi i håp om å kunne måle gravitasjonsbølger i rommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologien er enkelt forklart to metallkuber som skal sveve fritt inne i fartøyet, og som man så skal måle avstanden mellom for å oppdage forskjeller i gravitasjon.

– Nå er sonden på vei mot sitt første punkt mellom sola og jorda, der den vil være om 60 dager, opplyser Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til NTB.

Han forteller om stor glede over den vellykkede oppskytningen, hvor mange som har har arbeidet med LISA Pathfinder i 11 år var til stede. Planleggingen av LISA Pathfinder begynte i 2000, men har vært utsatt flere ganger grunnet store tekniske utfordringer.

Forståelse

– Dette er spennende for alle som er interessert i astronomi og verdensrommet, fordi man med denne teknologien kan observere ting man ikke har sett før, sier Brekke.

Hvis teknologien fungerer, kan man i framtiden danne seg et bilde som vil gjøre det lettere å forstå blant annet svarte hull.

Det Norske Veritas har bidratt med programvare til LISA Pathfinder-prosjektet, som har kostet drøyt 4 milliarder kroner. Danmark, Sverige og Finland er blant de mange europeiske landene som har levert teknologi til fartøyet.

LISA Pathfinder ble skutt opp klokken 5.04 norsk tid torsdag, dagen etter 100-årsjubileet for Albert Einsteins publikasjon som omfattet relativitetsteorien, som den dag i dag er den beste for å beskrive gravitasjon.

Les også: Russland planlegger månebase innen 20 år

Baner vei

Fartøyet skal bevege seg rundt et punkt som ligger 1,5 millioner kilometer unna jorden, eller 1 prosent av avstanden mellom jorda og sola. Punktet er fritt for andre ytre påvirkninger, og det vil trolig gjøre målinger av gravitasjonsbølger mulig. Det vil ta fartøyet to måneder å nå dette punktet.

Romsonden er også tenkt å bane vei for enda mer avansert teknologi. Dersom LISA Pathfinder fungerer, vil LISA, en større gravitasjonsbølgedetektor som består av tre romfartøy, bli skutt opp i 2034, som en del av ESAs Cosmic Vision program for fremtidig utforskning av rommet.

Les også: Sovjets militære romferger ruster vekk: – Som gravkammeret til en glemt guddom

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus