Romsonde tar prøver av geysirer på Saturn-måne

Romsonden Cassini passerte onsdag bare 50 kilometer over Saturn-månen Enceladus. Sonden tar prøver av vannet som strømmer opp i geysirer fra et underjordisk hav på den lille kloden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske sonden skal samle opp vann tilsvarende en enkelt vanndråpe når den passerer Enceladus i mer enn 30.000 kilometer i timen. NASAs forskere håper det er nok til å gi svar på noen av de store ubesvarte spørsmålene om den mystiske månen.

Spørsmålet det knytter seg størst spenning til, er om den lille Saturn-månen kan ha forhold som tilsier at liv kan ha oppstått der. Den lille planeten på bare 500 kilometer i diameter, har en globalt hav forseglet under en isdekt overflate.

Les også: NASA mener Mars er et oppnåelig mål

– Dette er et stort skritt i en ny era der vi undersøker verdener med hav i vårt eget solsystem, himmellegemer med store muligheter til å være oaser for liv, sier forsker Curt Niebur i NASAs Cassini-program.

Romsonden har ikke instrumenter for å oppdage liv direkte, men forskere håper analysene av partiklene fra geysirene kan gi mye ny informasjon om kilden til geysirene på Enceladus. Det var Cassini som i utgangspunktet oppdaget geysirene, som strekker seg hundrevis av kilometer ut i verdensrommet, i 2005.

Les også: Det sorte hullet glefser i seg stjernen