Merkelig lys over Sør-Norge var meteor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det merkelige lyset på himmelen over Sør-Norge fredag kveld skyldes ifølge Norsk meteornettverk en relativt stor meteor som ga flere kraftige lysglimt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt meteorkamera på Harestua registrerte den 18.58.24. Den er også fotografert fra Danmark og Sverige, skriver Meteornettverket på sin hjemmeside.

Hovedredningssentralen Sør-Norge ble fredag kveld nedringt av folk som hadde sett det «rare» lyset. Den fikk inn meldinger om det underlige lyset på himmelen fra hele Sør-Norge – fra Bergen i vest, Gjøvik i øst og fra hele Sørlandet.

Brennende ball

– En så kraftig ildkule kalles ofte boilde, for å skille det fra meteoritt og stjerneskudd. Da er lyset sterkere enn fullmånen. Det var nok en sværing, kanskje en stein på 50 kilo. Da lager den et skikkelig fyrverkeri, sier pressekontakt Tor E. Aslesen i Norsk meteornettverk til Bergens Tidende.

Han sier at foreløpige peilinger tyder på at meteoren falt ned sør for Stockholm.

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet har lyset vært synlig på himmelen over store deler av landet. Et vitne beskriver lyset som «en brennende ball som plutselig forsvant».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk meteornettverk ved Universitetet i Uppsala har et kamera som fanget meteoren på film. Filmen viser at meteoren hadde et lysskinn som var skarpere enn Månen da den eksploderte, skriver Aftenposten.

– Det var en meteor, og den eksploderte flere ganger. Den var spesielt lys, og jeg har ikke sett en så lyssterk meteor i mitt liv. Det skjer ikke hvert år at de synes så godt. Den eksploderte flere ganger, sier Lars Hermansson, prosjektleder ved institutt for fysikk og astronomi ved Uppsala Universitet og nestleder i Uppsala amatørastronomer, til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flygere så lysglimt

I Norge ble Meteorologisk institutt oppringt om fenomenet fra flytårnet i Rygge, som hadde observert noe, opplyser vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick til Aftenposten.

Hennes kollega ved det danske meteorologiske instituttet ble også kontaktet av flygere som hadde sett fenomentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har registrert at det har vært et sterkt lysglimt på himmelen. Vi har ikke fått henvendelser fra allmennheten, men mine kolleger på militærbasen i Karup har fått henvendelser fra flygere som hadde opplevd lysglimt, sier meteorolog Michael Skelbæk til nyhetsbyrået Ritzau.

Det kommer også meldinger om at lysfenomenet er sett i Finland og Tyskland, ifølge Norsk meteornettverk. (©NTB)