– Alt ved dette funnet er overraskende

Strukturer i støvskiven omkring en stjerne nær oss får astronomene til å klø seg i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astronomer har oppdaget merkelige strukturer i støvskiven rundt den nærliggende stjernen AU Microscopii. Det bølgelignende mønsteret i skiven beveger seg meget raskt og ligner ikke på noe har observert eller forutsett tidligere, heter det i en pressemelding fra European Southern Observatory (ESO).

Skiven rundt AU Microscopii avbildet med VLT og Hubble. Foto: ESO, NASA & ESA
Skiven rundt AU Microscopii avbildet med VLT og Hubble. Foto: ESO, NASA & ESA

Kan gi oss svar

AU Microscopii (AU Mic) er en ung og nærliggende stjerne omgitt av en stor støvskive. Undersøkelser av slike fragmentskiver kan gi oss informasjon om hvordan planeter dannes, fordi planetene er bygd opp av materiale fra disse.

I kikkerten lenge

AU Mics skive har blitt studert over lengre tid for å se om det finnes tegn til klumper eller bøyninger, som kan avsløre posisjonen til eventuelle planeter i bane rundt stjernen. I 2014 tok en forskergruppe i bruk SPHERE-instrumentet, som nylig var blitt installert på ESOs Very Large Telescope. SPHERE gir svært detaljerte og kontrastrike bilder, hvilket resulterte i den uvanlige oppdagelsen.

– Observasjonene våre med SPHERE avdekket flere uventede og uforklarlige strukturer i skiven rundt stjernen. De har en bue- eller bølgelignende form og minner ikke om noe man har sett tidligere, sier hovedforfatteren av en forskningsartikkel om funnet, Anthony Boccaletti ved Paris-observatoriet i Frankrike, i pressemeldingen.
Se også: Gjenferdet av en døende stjerne

Enorm hastighet

Vidvinkelbilde av himmelen rundt den nære stjernen AU Microscopii. Foto: Kilde: ESO/Digitized Sky Survey 2
Vidvinkelbilde av himmelen rundt den nære stjernen AU Microscopii. Foto: Kilde: ESO/Digitized Sky Survey 2

Fem bølgelignende buer i ulike avstander fra stjernen dukket opp på bildene. De kan minne om krusninger på et stille vann. Etter å ha oppdaget dem på SPHERE-bildene, fant teamet fram bilder av skiven tatt med Romteleskopet Hubble i 2010 og 2011. Astronomene gjenfant strukturene også i de eldre Hubble-dataene, men de befant seg ikke på samme sted som før. Strukturene er med andre ord i bevegelse, og de farer vekk fra stjernen med hastigheter på opptil 40.000 kilometer i timen.

Se også: Ser du flyet? Bilde tatt 400 km over jorda forbløffer

Strukturene som er lenger unna stjernen, ser ut til å bevege seg raskere enn de som er nærmere. Minst tre av dem har så stor hastighet at de er i stand til å unnslippe stjernens gravitasjonstiltrekning. Så store hastigheter betyr at det ikke dreier seg om konvensjonelle skivestrukturer forårsaket av objekter. Det må ha vært noe annet, noe høyst uvanlig, som gav krusningene den enorme farten, heter det i pressemeldingen.

Studer krusningene her: (artikkelen fortsetter under videoen)

– Alt ved dette funnet er overraskende, bemerker medforfatter Carol Grady ved Eureka Scientific i USA.

– Foreløpig kan vi ikke annet enn å komme med hypoteser for hva vi ser og hvordan fenomenet oppsto, for noe lignende har aldri vært observert eller forutsagt i teoretiske modeller.

Les også: NASA har funnet «den nye Jorden»

– Kan være planetrester

Teamet har altså ikke noe klart svar på hva de mystiske krusningene rundt stjernen er. De har imidlertid vurdert og deretter utelukket en rekke teorier. Dette er den de for øyeblikket har mest tro på:

– En mulig forklaring setter de rare strukturene i sammenheng med solstormer, såkalte flares, på stjernen. AU Mic er en stjerne med mange slike flares, som sender av gårde store og plutselige energiutbrudd fra overflaten, sier medforfatter Glenn Schneider ved Steward-observatoriet i USA.

Se også: Fly over Plutos største måne

– Et flare-utbrudd kan kanskje ha utløst et eller annet på en av planetene – dersom det er planeter der. Man kan tenke seg at store mengder materiale ble blåst vekk fra en planet og nå farer gjennom skiven, drevet av kraften fra det kraftige utbruddet.

Forskerteamet vil fortsette å observere AU Mic-systemet med SPHERE og andre instrumenter og teleskoper. Målet er å komme til bunns i hva som foregår rundt denne stjernen. Per i dag er de merkelige strukturene fortsatt et mysterium.

En studie om funnene publiseres i tidsskriftet Nature 8. oktober 2015, heter det i en pressemelding fra European Southern Observatory.

Se «innflygningen» mot stjernen AU Microscopii:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus