Meny

Fly over Plutos største måne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ferske bildene fra dvergplanetens største satellitt begeistrer og overrasker forskerne ved Nasa.

Fakta:

  • Charons diameter er 1.214, litt over halvparten av Plutos.
  • Den største månen i forhold til moderplaneten i vårt solsystem.
  • Den gjennomsnittlige avstanden mellom Charon og Pluto er 19.570 kilometer. Dette er nærmere enn tilfelle er for noe annet måne-planetpar i solsystemet.
  • Charon ble oppdaget av astronomen James Christy 22. juni 1978.
  • Christy foreslo først navnet Charon fordi det minnet ham om kona Charlenes kallenavn. Han oppdaget først senere at dette også var navnet til en skikkelse i gresk mytologi.
  • Karon (latin: Charon) var de dødes fergemann i gresk-romersk mytologi. Pluto var dødsrikets hersker.
  • Plutos øvrige måner heter, Nix, Hydra, Kerberos og Styx. Også disse navnene er hentet fra klassisk mytologi.


(Kilder: Wikipedia , New York Times, NASA)

Disse bildene av Plutos største måne, Charon, ble offentliggjort av Nasa torsdag, og viser landskap som fjell og dalsøkk.

Bildene fra sonden New Horizons, som fløy forbi dvergplaneten og dens måner 14. juli, er de skarpeste fargefotografiene vi hittil har sett av månen.

Mange av forskerne som har arbeidet med ferden forventet å se en monoton, kraterherjet verden. Isteden viser bildene oss et landskap dekket av fjell, dype daler, jordskred, varierte overflatefarger og annet spennende terreng.

– Vi trodde sannsynligheten for å få se slike interessante trekk ved denne satellitten til en verden i utkanten av solsystemet var lav, sier Ross Beyer, som er tilknyttet gruppa for geologi og geofysikk ved New Horizons-teamet til Nasa.

Nasas New Horizons-sonde tok bildene av Plutos største måne Charon ved forbiflygningen 14. juli 2015. Bildet over er sammensatt blant annet av infrarøde bilder, og fargene etterbehandlet for å tydeliggjøre variasjonene på overflaten. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

– Jeg kunne ikke ha frydet meg mer over det vi får se, sier Beyer i en pressemelding fra Nasa.

Les også: NASA med nye utrolige bilder av Pluto

Særlig et nettverk av daler som strekker seg over hele den synlige delen av månens overflate, og kanskje videre, vekker interesse. Dalene er over 1600 kilometer lange, fire ganger Grand Canyon-systemet i USA og dobbelt så dypt. Dette tyder på en stor geologisk omveltning i løpet av Charons historie.

– Det ser ut som hele jordskorpen til Charon har åpnet seg, sier nestlederen for gruppen, John Spencer.

Dette sammensatte, fargeforsterkede bildet av Pluto (nederst til høyre) og Charon (øverst til venstre) belyser forskjellene på overflaten til dvergplaneten og dens måne. Størrelsesforholdet er omtrent riktig på bildet, men ikke avstanden i rommet. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

– Relativt til Charons størrelse minner dette området mye om dalsystemet Valles Marineris på Mars.

Sør for dalsystemet ligger et annet landemerke, Vulcan Planum. Dette er et sletteområde med små forhøyninger og furer. At terrenget her er jevnere og mindre preget av meteorkrater kan skyldes en type vulkansk aktivitet. 

Les også: Spor av geologisk aktivitet på Pluto

Disse bildene av Charon ble sendt fra romsonden til Jorden 21. september, men ble tatt ved forbiflygningen i sommer. Det er ventet bilder i enda bedre oppløsning senere. New Horizons befinner seg nå 5 milliarder kilometer fra jorden, og har allerede tilbakelagt 100 millioner kilometer fra Pluto og dens måner.

Her kan du besøke Nasas egen samleside for NewHorizons-ekspedisjonen.

Kilder: Nasa, Reuters.

Her kan du få følelsen av å fly over Pluto:

Se de fantastiske bildene av Pluto:

Dette var New Horizons første bilde av Pluto:

Fire spørsmål du ikke tør stille om Pluto:

Se kaos-rotasjonen til Plutos måne Nix:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus