NASA har funnet «den nye Jorden»

Forskere fra NASA har funnet en planet utenfor vårt solsystem som ligner på vår hjemlige klode. Planeten er 1.400 lysår unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste NASA på en pressekonferanse torsdag.

Planeten, som ble funnet ved hjelp av Kepler-teleskopet, er 60 prosent større enn jorda og befinner seg ved en stjerne som ligner vår hjemlige sol. Den går i bane om lag i samme avstand som jorda gjør fra sola i vårt system.

Ifølge NASA øker dette muligheten for at de klimatiske forholdene tillater vann i flytende form, det vil si at det ikke er så varmt at alt vann fordamper, heller ikke så kaldt at vann fryser permanent.

Eldre enn jorda

Det nyoppdagede planeten har fått navnet Kepler 452b. Den er anslått å være 1,5 milliarder år eldre enn Jorda. Dens stjerne er 4 prosent større enn vår sol og utstråler 10 prosent mer varme.

Hvis Kepler 425b er en steinplanet, som de tre innerste i vårt eget solsystem, er imidlertid faren stor for at den befinner seg i en fase der drivhuseffekten herjer fritt. Økende varme fra den aldrende stjernen betyr at flytende vann forsvinner for godt ut i verdensrommet.

– Kepler 452b kan nå være i en fase av sin utvikling som Jorda vil befinne seg i om mer enn en milliard år fra nå, sier Doug Caldwell ved Instituttet for letingen etter intelligent liv utenfor jorda (SETI).

Eksoplaneter

Kepler-programmet har siden 2009 saumfart himmelhvelvingen på jakt etter planeter utenfor vårt solsystem som er på størrelse med jorda. De må gå i passende bane rundt en stjerne for å kunne opprettholde liv.

Den typen planeter kalles eksoplaneter, og NASAs siste oversikt viser at det er oppdaget 4.175 mulige slike.

Men det er bare 12 som er mindre enn to ganger Jordas diameter, og som går i bane i «beboelig» avstand fra sin stjerne. Av de 12 er Kepler 452b den første som har fått sin endelige status som eksoplanet. Den store forskjellen fra jorda er imidlertid de ekstreme forholdene som blir skapt av en aldrende og voksende sol.

Få flere spennende nyheter på Instagram:

Personvernpolicy