Tettere på Pluto enn noen gang

Jubelen sto i taket da New Horizons passerte Pluto. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 14-tiden tirsdag passerte Nasas romsonde New Horizons dvergplaneten Pluto. Bildene og dataene som ble samlet inn skal analyseres de nærmeste månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Hvis det går bra med sonden får vi enda flottere bilder klokken 21 onsdag kveld, sier Anne Mette Sannes til ABC Nyheter. Sammen med ektemannen, astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, driver hun nettstedet AstroEvents.no, som oppdateres løpende med nye data fra Nasa og New Horizons.

Sonden vil gi et signal 03.02 natt til onsdag, for å varsle om den kom helskinnet gjennom Pluto-systemet.

— Hvis dette signalet kommer vil vi vite med sikkerhet at vi får fantastiske bilder fra klokken 21 i morgen kveld og utover høsten. Det vil ta 18 måneder før vi har mottatt alle dataene, sier Sannes.

Tirsdag klokken 13.49 (norsk tid) var New Horizons så nær den vil komme Pluto, på 12.500 kilometers avstand. Det er klimakset etter en ferd på ni år og 4,8 milliarder kilometer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se et utdrag fra NASAs pressekonferanse etter at New Horizons hadde passert Pluto:

Om alt viser seg å gå bra i Pluto-systemet reiser sonden videre ut i Kuiper-beltet. I slutten av 2018 vil den nå et annet objekt der ute, som også skal fotograferes og analyseres. Det kan hende drivstoffet til New Horizons varer helt til 2030-40.

— Pluto er det første objektet vi undersøker utenfor Neptuns måner. Det blir spennende hva slags observasjoner man får. Man vil undersøke overflatestruktur, indre struktur og kratre, sier Sannes.

Følg ferden på nett

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har laget en egen landingsside for ferden, der man kan følge oppdateringene løpende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også satt opp en egen Twitter-konto og Facebook-side.

Under forbiflygningen vil sonden ta hundrevis av bilder og målinger, som blir lagret i sonden og senere sendt tilbake til jorden. Tirsdag kveld skal den etter planen sende en bekreftelse på at den har kommet seg trygt forbi Pluto.

Les også: Pluto større enn tidligere antatt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Pluto: Bildet ble tatt 13. juli 2015. Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
Pluto: Bildet ble tatt 13. juli 2015. Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Fjell og kratre

Allerede natt til tirsdag kom det ferske nærbilder av Pluto og Karon som viser kratre, høydedrag og kløfter, skriver Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard på hjemmesiden:

«Bildet av kjempemånen Karon viser at den har et veldig stort og trolig relativt ungt krater. Den sirkulære formasjonen er omgitt av et lyst område, og lyse streker av utkastet materiale som strekker seg flere hundre kilometer bort fra nedslaget.

Også på resten av månen kan det skimtes flekker som trolig er nedslagskratre. Kratertettheten forteller mye om hvor gammel overflaten er og hvor geologisk aktivt objektet er.

Det viser seg også at Pluto er noe større enn tidligere antatt. Diameteren er 2370 kilometer, og Pluto er dermed det største objektet utenfor Neptun. Karon er 1208 kilometer i diameter og Nix og Hydra er hhv. 35 og 45 kilometer store.»
Les også: Spennende uke i rommet

Forskerne sikler over de nye Pluto-bildene. Se video: