Romsonden New Horizons overlevde passeringen av Pluto

Natt til onsdag, 02.54 norsk tid, kom det etterlengtede signalet som bekreftet at Nasas romsonde New Horizons har klart seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en ni års lang ferd på 4,8 milliarder kilometer, fløy romsonden forbi Plutos overflate i 50.000 kilometer i timen. Nå går både forskere og romentusiaster en spennende fremtid i møte.

Jubelen sto naturlig nok i taket i New Horizons-teamets kontrollrom da signalet tikket inn og bekreftet at målene var nådd etter 9,5 års reise.

Fra norsk jord fulgte astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard spent med på sendingene til NASA natt til onsdag.

– Dette betyr at vi om ikke lenge vil få se fantastiske nærbilder av dvergplaneten Pluto som fra 14. juli 2015 kan kalle seg Konge av Kuiperbeltet. Målinger av New Horisons bekrefet i går at Pluto er større en konkurrenten Eris, skriver Ødegaard i en e-post.

Se utviklingen av hvordan vi har trodd at Pluto ser ut gjennom de siste tiårene i videoen under:

Med New Horizons er den siste æra av planetutforskning i Solsystemet endelig fullført, og klokken 21 i kveld (onsdag), vil vi få enestående nærbilder av de kalde isobjektene Pluto og dens største måne Karon.

New Horizons er det første av NASAs Frontier Program som har som mål å utforske Pluto samt gjør ytterligere utforskning av Venus og Jupiter og hvor den siste oppskytningen skjer i 2016.

Se oppskytingen av New Horizons i 2006 i videoen under:

Les mer:

Tettere på Pluto en noen gang

Pluto større enn tidligere antatt

Personvernpolicy