Spennende uke i rommet

NASA i høyspenn like før romsonde passerer Pluto. Se video

Tirsdag vil en romsonde besøke Pluto for første gang. Innflygningen har allerede startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mer enn ni år og 4,8 milliarder kilometer er Nasas New Horizons-sonde endelig klar til å fly forbi dvergplaneten ytterst i solsystemet. Innflygningen var offisielt i gang onsdag denne uken, og sonden vil passere nærmest planeten tirsdag førstkommende.

Hvis alt går etter planen vil menneskeheten få se de første nærbildene av dvergplaneten siden den ble oppdaget i 1930.

Pluto er en liten verden av stein og is, med litt lavere masse enn jorda eller månen. Pluto er omkring to tredjedeler av månens diameter, og omkring 18 prosent av månens masse. Pluto har fire bitte små måner: Nix, Hydra, Kerberos og Styx, og er låst i felles bane med Charon, en betydelig større måne med ti prosent av dvergplanetens masse.

Pluto er forskjellig fra de andre åtte planetene. Den er ikke en gassplanet som Jupiter, men heller ikke helt av stein, som jorden. Og den er mye mindre enn Merkur. Den går i bane på et annet plan enn de store planetene, og har en avlang bane.

Mystiske flekker

Astronomer er allerede i gang med å granske de ferskeste bildene fra New Horizons for å forsøke å forstå hvorfor Plutos overflate er så mørk nær ekvator, og hva de ulike «flekkene» man kan se på de nye bildene er. Pluto har en tynn atmosfære som består av nitrogen, metan og andre gasser som av og til fryser fast på overflaten, og det kan være en del av svaret, skriver fysikeren Matthew R. Francis på The Daily Beast.

Omkring 13.49 norsk tid tirsdag vil New Horizons være så nær Pluto som den kommer, 12.500 kilometer over overflaten. Store deler av dagen vil romsonden ikke ha kontakt med kontrollsenteret i USA, mens den samler data om Pluto og planetens måner.

Romsonden vil bevege seg i omkring 14 kilometer per sekund under det nærmeste møtet med planeten, som er antatt å vare mellom åtte og ti timer.

Her finner du Nasas samleside for Pluto-ferden.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Forskerne sikler over nye Pluto-bilder. Se video:

Datatrøbbel

Januar 2006 ble New Horizons skutt opp. I august samme år endret Den internasjonale astronomiske union betegnelsen for Pluto fra en «planet» til en «dvergplanet».

Oppdraget vil fullføre det den amerikanske romfartsorganisasjonen kaller «rekognoseringen av det klassiske solsystemet», og USA blir første land som har sendt en romsonde til samtlige planeter fra Merkur til Pluto.

Lørdag i forrige uke fikk forskerne som styrer ferden fra jorden en støkk da de mistet kontakten med sonden på grunn av en datafeil ved Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory i Maryland. Noen forskningsdata, deriblant noen bilder, gikk tapt. Men kort tid etter ble kontakten gjenopprettet og New Horizons fungerte som den skulle.

New Horizons

New Horizons er 0,7 meter høy, 2,2 meter lang og 2,7 meter bred. Den veide 478 kilo da den ble skutt opp. Sonden vil ikke gå inn i bane omkring Pluto, og skal ikke lande på dvergplaneten. Istedenfor vil den fortsette å reise dypere inn i Kuiperbeltet, en region forskerne tror er fylt med hundrevis av små isobjekter.


Øvrige kilder: Nasa , The Daily Beast , CNN.

Personvernpolicy