Har funnet et sort hull som «spiser» ved faste tidspunkt
Rundt 860 millioner lysår unna fant forskere en spennende oppdagelse om et sort hull.
Ifølge Illustrert Vitenskap har forskere nå funnet et sort hull som «spiser» på faste tidspunkter.
Et sort hull defineres som et område i verdensrommet hvor gravitasjonskreftene er så sterke at ikke noe kan unnslippe, selv ikke lys, ifølge SNL.
Forskere følger jevnlig med på sorte hull, for å se hvordan de oppfører seg. Dette gjør de via kameraer og observatorier, som enten er i verdensrommet eller som står på bakken, skriver Illustrert Vitenskap.
Se video: Sitter fast i verdensrommet
Bit for bit
Forskerne fant et sort hull 860 millioner lysår unna. Dette sorte hullet spiser nemlig på bestemte tidspunkt etter et fast tidsskjema.
Det sorte hullet får tak i materiale og absorberer det bit for bit.
Det var forskere ved Nasas røntgenobservatorium, Chandra, Neil Gehrel Swift-observatoriet og ESAs XMM-Newton som fant ut dette.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI 2018 skal en stjerne ha eksplodert, altså en supernova, for nærme det sorte hullet. Dette gjorde at stjernen ble absorbert
Stjernen ble varmere og varmere på grunn av den korte avstanden til det sorte hullet, dette førte til at den sendte ut røntgenstråler og ultrafiolett lys.
Lyset kom tilbake
Da røntgenstrålingen og det ultrafiolette lyset avtok, trodde forskerne at hele stjernen var absorbert.
Men to år senere ble det observert stråling fra det sorte hullet igjen.
Forskerne tror derfor at stjernen har overlevd og gått i bane rundt det sorte hullet. Det sorte hullet tok da en ny bit av stjernen etter to år.
Nå tror forskerne at det sorte hullet vil ta en ny bit av stjernen igjen mellom mai og august i 2025. Forskerne beskriver også at biten det sorte hullet tar er mer som en matbit enn et måltid.