Ultraprosessert mat kobles til 32 skadelige helseeffekter

Den omfattende studien, som nå er publisert i BMJ, viser at ultraprosessert mat er direkte knyttet til 32 skadelige effekter på helsen.
Den omfattende studien, som nå er publisert i BMJ, viser at ultraprosessert mat er direkte knyttet til 32 skadelige effekter på helsen. Foto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omfattende studien er publisert i det medisinvitenskapelige tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ultraprosessert mat har fått mye omtale det siste året – både av eksperter som mener det ikke er bra og andre som mener det ikke er så ille som noen skal ha det til.

De siste tiårene har det vært en kraftig økning i konsumeringen av ultraprosesserte matvarer som proteinbarer, frokostblandinger, fast food, ferdigmåltider, brus og godteri.

I Storbritannia består nå 57 prosent av det gjennomsnittlige kostholdet hos voksne av ultraprosessert mat, ifølge tall fra National Institute for Health and Care Research. Hos barn er 66 prosent av kostholdet ultraprosessert.

Over 60 prosent av maten vi kjøper i Norge er ultraprosessert.

Forskere: Vi bør ta grep

Resultatene av undersøkelsen, som involverte nesten ti millioner mennesker, understreker et behov for tiltak for å målrette og redusere eksponeringen for ultraprosessert mat, ifølge forskerne bak studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omfattende studien, som nå er publisert i BMJ, viser at ultraprosessert mat er direkte knyttet til 32 skadelige effekter på helsen, inkludert økt risiko for hjertesykdom, kreft, type 2-diabetes, negativ psykisk helse og tidlig død.

– Generelt ble det funnet direkte assosiasjoner mellom eksponering for ultra-prosessert mat og 32 helseparametere som spenner over dødelighet, kreft og mentale, respiratoriske, kardiovaskulære, gastrointestinale og metabolske helseutfall, skriver forskerne ifølge The Guardian.

Videre konkluderer de med at større eksponering for ultraprosessert mat blir assosiert med høyere risiko for negative helseutfall, spesielt kardiometabolske, vanlige psykiske lidelser og dødelige utfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Funnene tydeliggjør hvorfor vi bør utvikle tiltak for å redusere eksponering for ultraprosessert mat for bedre menneskelig helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fedmen tar over

En ny studie utgitt av det britiske medisinske tidsskriftet Lancet viser at over én milliard mennesker i verden i 2022 levde med fedme.

– Denne nye studien viser viktigheten av å forebygge og håndtere fedme allerede tidlig i livet, gjennom kosthold, fysisk aktivitet og tilstrekkelig helseoppfølging, understreker sjefen for Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Også i Norge øker fedmen. I fjor kunne FHI meddele at det er flere med fedme eller overvekt enn normalvektige i Norge, skriver NTB.

Manipulerer maten

Matvarer som er ultraprosesserte inneholder stoffer du ikke finner på et vanlig kjøkken. Maten har ofte lite tekstur og tyggemotstand, samtidig som det inneholder lite proteiner og fiber. De har gjerne et høyt innhold av stivelse, mettet fett, salt og sukker, som kan gi dårligere metthetsfølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å hente ut ingredienser fra de opprinnelige råvarene og bearbeide dem i stor grad, manipuleres maten til å bli mer fristende, velsmakende og holdbar. Og ikke minst, mer lønnsom for matvareprodusentene.

For det første gjør den store prosesseringsgraden at maten i realiteten fremstår ferdig fordøyd før den i det hele tatt har kommet inn i kroppen. Det gjør den lettere å tygge, overspise og ikke minst absorbere.