Burde du trekke ned med åpent eller lukket lokk?

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.  Foto: NTB Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Husker du å lukke lokket?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å trekke ned toalettet med lokket nede stopper ikke spredningen av bakterier, viser en ny studie som ble publisert i tidsskriftet «American Journal of Infection Control».

Forskerne fant mikroskopiske viruspartikler overalt på toalettet når en person trekker ned uansett om lokket er oppe eller nede.

– Mange sier at man bare trenger å lukke lokket, så er problemet løst, sier Charles Gerba, forsker og mikrobiolog.

– All den luften som spyles ned, går et sted, og den fører med seg virusene som befinner seg i toalettskålen, fortsetter han.

Se video: – Nei nei nei!

Avslører den beste måten

Tidligere forskning har vist at det å lukke lokket reduserer spredningen av bakterier, men Gerba påpeker at disse studiene har fokusert på større viruspartikler, skriver New York Post.

Selv om studien viste at det å lukke lokket ikke reduserte den totale forurensningen på toalettet, konkluderte den med at det å ha lokket nede endret bakterienes bane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når toalettet var lukket, var det litt høyere forurensning til venstre og foran toalettet, men noe lavere forurensning til høyre for toalettet.

I stedet for å bekymre seg for å holde toalettet lukket, viste studien at den beste måten å redusere spredningen av bakterier på, er å desinfisere toalettet, toalettvannet og nærliggende overflater.

Ekspertene fant ut at badet ble renere når toalettskålen ble skrubbet med en børste og et desinfeksjonsmiddel med saltsyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du må virkelig sørge for at du alltid rengjør toalettsetet og andre områder på toalettet, understreker Gerba.

Og selvfølgelig må man ikke glemme å vaske hendene med såpe og vann.

Bakteriene kan overleve

Eksperter anbefaler at du vasker hendene i 20 sekunder, men bakteriene på badet kan bli værende mye lenger etter at du har spylt ned på toalettet.

Ifølge en studie publisert tidsskriftet «Antimicrob Resist Infect Control» kan bakterier overleve på baderomsoverflater i omtrent 30 minutter etter en spyling.

For å holde tingene dine og deg selv rene, fraråder ekspertene at du oppbevarer produkter som tannbørste og kosmetikk ute i det fri og at du bruker telefonen på badet.