Google vil slette mengder av gmail-kontoer – er din trygg?

De oppdaterte retningslinjene gjelder kun personlige kontoer, ikke for skole- og bedriftskontoer.
De oppdaterte retningslinjene gjelder kun personlige kontoer, ikke for skole- og bedriftskontoer.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Google skal etter planen slette millioner av inaktive Gmail-kontoer i et cybersikkerhetstiltak som trer i kraft 1. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle kontoer som ikke har vært aktive og brukt på to år, kan bli slettet, inkludert brukernes Google-apper som Drive, Docs og Photos.

Årsaken er at eldre kontoer kan være utsatt for hacking «fordi glemte eller uovervåkede kontoer ofte er avhengige av gamle eller gjenbrukte passord som kan ha blitt kompromittert, ikke har blitt konfigurert med tofaktorautentisering og får færre sikkerhetssjekker av brukeren», skriver product management vice president Ruth Kricheli i Google i et blogginnlegg.

Se video: Rakk ikke flyet: Løp ut på rullebanen

Sendt ut flere varsler

Ifølge Kricheli, vil de oppdaterte retningslinjene kun påvirke personlige kontoer og ikke affektere skole- eller bedriftskontoer.

Google sier at de har sendt ut en rekke varsler til «sovende» kontoer og påfølgende gjenopprettings-e-poster. De første kontoene som rammes, vil være de «som ble opprettet og aldri brukt igjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For brukere som er bekymret for at kontoene deres kan bli slettet, sier Kricheli at «den enkleste måten å holde en Google-konto aktiv på er å logge på minst en gang annethvert år».

– Hvis du har logget på Google-kontoen din eller noen av tjenestene våre nylig, anses kontoen din som aktiv og vil ikke bli slettet, sier hun.

Må logge seg på

Handlinger som å lese eller sende e-post, bruke Google Disk, se på en YouTube-video, laste ned apper i Google Play Store, bruke Google til å logge på en tredjepartstjeneste eller rett og slett bare bruke Google Søk, teller som aktivitet, ifølge Kricheli.

Brukerne må derimot logge seg på Google Foto om de vil bevare bildene sine.

– Hvis du har et eksisterende abonnement via Google-kontoen din, for eksempel på Google One, en nyhetspublikasjon eller en app, regner vi også denne kontoaktiviteten som aktivitet, og kontoen din vil ikke bli påvirket, legger Kricheli til.

– Vi har heller ingen planer om å slette kontoer med YouTube-videoer på nåværende tidspunkt, avslutter hun.