Boligeiere må forberede seg på økende boutgifter framover

<p>– Boliglånsrenta er den store kostnaden for mange. Den går oppover og kommer nok til å være høyere enn den er i dag. Vi får også høyere strømpriser. Det har vi allerede merket i høst, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Phil hos Huseierne.</p>
– Boliglånsrenta er den store kostnaden for mange. Den går oppover og kommer nok til å være høyere enn den er i dag. Vi får også høyere strømpriser. Det har vi allerede merket i høst, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Phil hos Huseierne. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Dyrere strøm er bare begynnelsen på økende bokostnader fremover, mener organisasjonen Huseierne. De ber boligeiere forberede seg på trangere økonomiske tider.

Tidligere i oktober la organisasjonen fram en prognose som viser at bokostnadene vil stige med rundt 30 prosent de neste årene, melder NRK.

– Boliglånsrenta er den store kostnaden for mange. Den går oppover og kommer nok til å være høyere enn den er i dag. Vi får også høyere strømpriser. Det har vi allerede merket i høst, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Phil hos Huseierne.

Også dyrere forsikringer, økte kommunale utgifter og større vedlikeholdsutgifter på grunn av et våtere klima vil bidra til økte bokostnader.

Anbefaler boligeiere å reforhandle avtaler

Phil mener det er et faresignal når det å kjøpe en bolig ikke blir den største utfordringen, men det å bo og bli værende der.

Også forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea er bekymret, og mener at lavlønnsyrker og småbarnsfamilier vil merke det mest.

Hun anbefaler boligeiere å reforhandle avtaler både med banker, forsikringsselskap og strømleverandører, og å gå gjennom eget forbruk, mens Phil ber politikere om å være oppmerksom på konsekvensene av å øke kommunale avgifter.

Personvernpolicy