Etna rører på seg igjen: Underjordiske skjelv kan være et forvarsel

<p>Store strømmer av rødglødende lava renner ned langs fjellsidene på Europas mest aktive vulkan, Etna. Bildet er tatt 3. februar med utsyn fra landsbyen Fornazzo. REUTERS / Antonio Parrinello TPX DAGENS BILDER</p>
Store strømmer av rødglødende lava renner ned langs fjellsidene på Europas mest aktive vulkan, Etna. Bildet er tatt 3. februar med utsyn fra landsbyen Fornazzo. REUTERS / Antonio Parrinello TPX DAGENS BILDER Foto: Antonio Parrinello / Reuters

Vulkanen Etna er blitt kalt «dronningen» av europeiske vulkaner. Det forrige store utbruddet kom sommeren 2001. Nå ulmer det igjen flere kilometer under bakken. Det kan bety at noe større er på gang.

– Det som virkelig er veldig aktivt nå, er det sørøstlige krateret som de siste ukene har blitt brutt fra hverandre. Det er dissekert, det er virkelig delt i to som en banansplitt, sier vulkanolog Carmelo Ferlito ved University of Catania, ifølge EuroNews.

Etna regnes som en av de mest kjente aktive vulkanene i Europa. Den ligger på østkysten av Sicilia i Italia, ikke langt fra byen Catania, som har om lag 300.000 innbyggere.

15 mindre jordskjelv registrert

Tidligere denne uken ble det registrert flere underjordiske jordskjelv, som er lokalisert 10-20 kilometer under bakkenivå. Dette resulterte i et mindre lavautbrudd hvor den rødglødende massen strømmet ut i en ubebodd dal.

Ifølge vulcandiscovery ble den seismiske aktiviteten oppsummert til om lag 15 jordskjelv på opptil 2,1 styrke. Den nåværende aktiviteten til Etna ser foreløpig ut til å være relativt stabil.

Etna står i en særstilling blant de europeiske vulkanene på grunn av sin spektakulære beliggenhet, størrelse og aktivitetsnivå.

Lyste opp på nattehimmelen

Etna er dessuten et populært turistmål, og de mindre utbruddene, spesielt om natten, er spektakulære å se på. Vulkanen ligger på det høyeste øyfjellet i Middelhavet, og er den mest aktive vulkanen i verden.

Ifølge KOLD-TV 13, som er en CBS-tilknyttet TV-stasjon, skjedde eksplosjonene 3. februar. Vulkanen sendte først lava opp i luften, som kunne sees på nattehimmelen, før oransje bekker med lava kunne observeres ned langs fjellsidene.

Lavastrømmer nådde helt ut til havet

Etna er den vulkanen i verden som lengst har fått dokumentert sine utbrudd, helt tilbake til 1500-tallet f. Kr. Ifølge Store norske leksikon har Etna vært aktiv med gjennomsnittlig ti utbrudd hvert århundre.

De største kjente utbruddet var i henholdsvis 396 og 122 før vår tidsregning, samt i år 1169 og 1669 etter Kristus. Den gang nådde lavastrømmer helt ut til havet, og Catania ble delvis ødelagt. Det siste virkelig store utbruddet var i november 1928 da byen Mascali ble utslettet.

Etna står oppført på Unescos verdensarvliste.

Les også: Island hever farenivået på vulkanen Grímsvötn

Video: Se majestetiske Etna rasle med sablene

Personvernpolicy