Nye målinger av sola overrasker forskerne

Video: Slik ønsker forskerne å øke sikkerheten vår med Parker Solar Probe.

NASAs romsonde Parker Solar Probe har vært nærmere sola enn noe annet fartøy noensinne har vært. Her er noen av oppdagelsene romsonden har gjort.

På det nærmeste har fartøyet vært 24 millioner kilometer unna sola. Det er omtrent halvparten av avstanden mellom solsystemets innerste planet Merkur og sola.

Målingene fra romsonden har gitt forskerne ny innsikt i hvordan denne massive, brennhete kula oppfører seg.

Nylig ble fire studier som baserer seg på romsondens funn, publisert i Nature.

Dette er ikke bare informasjon som begeistrer solforskere. Det er også informasjon som i framtiden kan være viktig for oss jordboere, som befinner oss på en mer komfortabel avstand fra de mektige kreftene som er i sving.

Disse kreftene kan nemlig ha stor innvirkning på vårt moderne samfunn. Å vite hvordan sola oppfører seg, gjør oss bedre forberedt på hendelser som potensielt kan ødelegge strømnett og forstyrre satellitter.

Les også: Planter skriker når de er stresset, ifølge ny studie

Sola lekker

Til enhver tid lekker det strømmer av partikler fra sola vår. Disse strømmene kalles solvind.

Partiklene følger solas magnetfelt, forklarer Oddbjørn Engvold. Han er professor emeritus ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo og ekspert innen solfysikk.

Han forteller at de magnetiske feltene oppstår i solas indre og etter hvert flyter opp til overflaten. Der brer de seg videre utover som buer, med begge føttene festet i overflaten.

– Men i noen områder vil kun den ene siden av feltlinjene forbli fast i sola mens de ellers strekker seg videre ut i rommet. Solvinden, som består av elektrisk ladet gasspartikler, beveger seg langs disse magnetiske feltene, sier Engvold.

Solvind kan også treffe jorda, og det finnes tydelige tegn på det. Det mest kjente tegnet er kanskje nordlyset. Hvordan det oppstår, kan du lære mer om i denne videoen fra forskning.no.

Les også: Hytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor

Uventede bølger

Men å måle solvind fra jorda gir ikke et fullstendig bilde av hvordan den oppstår. Det blir som å forsøke å forklare hvordan en foss fungerer ved å bare undersøke det nederste området hvor fossen treffer vannoverflaten. Strømmene og vannspruten gjør at det blir vanskelig å forstå hva som faktisk skjer øverst i fossen, forklarer Stuart Bale i en pressemelding.

Bale er forsker ved University of California og en av hovedforfatterne bak en av studiene publisert i Nature.

En av hovedoppdagelsene forskerne har gjort med utgangspunkt i romsondens målinger, er at solas magnetfelt oppfører seg annerledes enn det forskere tidligere har trodd. Fra jorda ser det ut som om magnetfeltene og solvinden beveger seg i en jevn strøm, men virkeligheten er en helt annen.

Målingene viste at magnetfeltene noen ganger gjør en plutselig bølgebevegelse, og det oppstår en slags s-form på feltet. Engvold sammenligner det med en svepe, eller en pisk. Når du slår med en pisk, ser du en bølge som går langs tauet. Se en illustrasjon av magnetfeltene her:

(Illustrasjon: NASA's Goddard Space Flight Center/Conceptual Image Lab/Adriana Manrique Gutierrez.)
(Illustrasjon: NASA's Goddard Space Flight Center/Conceptual Image Lab/Adriana Manrique Gutierrez.)

Disse uventede bevegelsene kan være med på å forklare en rekke mysterier.

Mildt sagt varmt

På solas synlige overflate er det litt i underkant av 6000 grader. Men i solas atmosfære blir det straks varmere. I koronaen, det ytterste området av solatmosfæren, er det hele 1,5 million grader – i enkelte områder kan det være enda varmere.

Det har fått forskere til å klø seg i hodet. Umiddelbart gir det ikke mening at den ytterste delen av atmosfæren er varmere enn solas synlige overflate. Det er som om den ytterste delen av jordas atmosfære skulle være flere hundre ganger så varm som jordas overlate.

Men nå mener NASA-forskerne at de bølgende magnetfeltene kan være med på å forklare det voldsomme temperaturhoppet. I en video publisert på nettsidene til NASA sammenligner avdelingsdirektør Nicola Fox effekten med å strekke en strikk så langt at den ryker. Smerten du føler i fingrene, er varmen eller energien som utløses i det strikket ryker.

Engvold forklarer at disse bølgene, sammen med annen uro i atmosfæren, får magnetfeltene i koronaen til å svinge og bevege seg slik at de støter borti hverandre. Det fører til at energien i magnetfeltene omdannes til varme, som igjen varmer opp gassen i atmosfæren og forårsaker den høye temperaturen.

Forskerne mistenker også at denne effekten setter ekstra fart på partiklene i solvinden i det den forlater solas atmosfære.

– Det er definitivt en rykende pistol, sier Fox i videoen.

Les også: Hypnose bør bli behandling for mange flere med vanlig magelidelse, mener eksperter

Vind i ulik hastighet

Og disse uventede bevegelsene var ikke den eneste oppdagelsen forskerne gjorde.

Engvold forklarer at tidligere målinger har vist at solvind ser ut til å komme i to former, en som går raskt og en som går litt saktere. Den raske har en hastighet på mellom 500 og 1000 kilometer i sekundet, mens den sakte bare har en hastighet på 500 kilometer i sekundet.

Fra før av vet vi at rask solvind kommer fra åpne magnetfelter, ofte knyttet til solas poler. Men opphavet til sakte solvind stammer fra områder som stort sett har lukkede buede områder, forklarer Engvold.

– Det har vært noe uklart hvordan denne vindtypen oppstår, hvilket den nye romsonden har bidratt med et sannsynlig svar på, sier han.

Målingene tyder på at den sakte vinden er knyttet til områder som ligger nærmere solas ekvator, med mindre åpninger i magnetfeltene.

Les også: Har funnet 200 000 korallrev i havet utenfor Norge

Et nytt bilde av solas rotasjon

Og forskerne har enda flere oppdagelser på lur. Målingene kan bety at solforskere må tenke litt annerledes rundt hvordan sola, og kanskje også andre stjerner, roterer.

Tenk deg en kunstløper som står ute på isen og spinner. Når hun strekker armene ut til siden, vil hun rotere saktere.

– På samme måte vil masse som strømmer langs rette magnetiske felter ut fra sola, tappe den for noe rotasjonshastighet, forklarer Engvold.

– I en viss avstand fra soloverflaten vil de magnetiske feltene ikke evne å være stive lenger, men bøye av og anta en spiralform videre utover. Solas tap av rotasjonshastighet avhenger av hvor langt ute denne avbøyningen i de magnetiske feltene skjer.

Engvold forklarer at siden sola er halvveis i sitt livsløp og det er cirka 4,5 milliarder år siden den ble dannet, innebærer det at den må ha rotert betydelig raskere da den først ble dannet.

– Bølgebevegelsene i magnetfeltene kan også ha ført til at noe av sol-gassen har strømmet litt lengre ut innen den begynte å bøye av, hvilket kan ha senket solas rotasjonshastighet litt mer over tid enn tidligere antatt. Det samme vil også kunne gjelde for andre sollignende stjerner i universet, sier Engvold.

Dette er bare noen av funnene fra romsondens ferd mot sola. Du kan lese mer om funnene på NASAs nettsider eller se mer i denne videoen.

Les også: Teleskop bak månen leter etter signaler fra universets barndom

Også nyttig for oss på jorda

Alt dette føles kanskje fjernt for oss mennesker som befinner oss 150 millioner kilometer unna sola. Men å vite hvordan solvinden oppfører seg, er viktig for oss også, forklarer Engvold.

I tillegg til solvind med varierende styrke, oppstår det ofte eksplosive utbrudd av stråling og masse som slynges ut i rommet, såkalte solstormer.

– Når slike massestrømmer treffer jorda fører de til elektriske strømmer i atmosfæren som både kan forstyrre kommunikasjonsnettverket vårt og noen ganger også ødelegge strømnettet, sier Engvold.

Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Hva gjør vi dersom forskere ser en super-solstorm på vei mot jorda?

– Å kunne forutsi og vite når og hvordan solvind og utbrudd vil bevege seg og eventuelt treffe jorda, gjør oss bedre i stand til å varsle slik hendelser i framtiden, påpeker Engvold.

Saken ble først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har forlatt Storbritannia06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 VG: Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Drapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali
Siste nytt
07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09VerdenPrins Harry har forlatt Storbritannia06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05NorgeVG: Sanner aktuell som ny finansminister03:54VerdenSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05VerdenFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01VerdenUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56NorgeNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55VerdenNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26NorgePelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24NorgeFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgeDrapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali
Populært