Slutt å sutre om menn og partnervold. Det er flaut, og det er feil!

Fra Channel 5-dokumentaren Mishandlet: Hazel får hjelp etter å nesten ha blitt slått i hjel av kjæresten sin. Han har blant annet trampet på hodet hennes.
Fra Channel 5-dokumentaren Mishandlet: Hazel får hjelp etter å nesten ha blitt slått i hjel av kjæresten sin. Han har blant annet trampet på hodet hennes. Foto: Skjermdump fra NRK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ikke er kvinner som slår mannekjæresten sin halvt ihjel, påfører ham indre blødninger og sykehusinnleggelse, voldtar ham og skaller brudd i hodeskallen hans. Det er det menn som gjør mot kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske dokumentaren «Mishandlet» følger Kelly og Hazel som blir mishandlet av partnerne sine. Det er rystende fortellinger, tett på to kvinner som kunne blitt del av den uhyggelige britiske statistikken, som viser at en kvinne blir blir drept nesten hver tredje dag i øyriket – av partneren sin. Dokumentaren ligger på NRK.

«Mishandlet» handler om vold. Om overgrep. Og den handler om kvinners rettigheter og stilling i samfunnene våre. Det burde være åpenbart – men er det ikke for alle.

Forfatter Øystein Stene publiserte tidligere denne måneden kronikken «Feminisme mot likestilling» på NRK Ytring. Her belyser og beskriver han feminismen ut fra et mannsperspektiv. Vi har hørt mye av det han fremfører før. Mange av poengene er gyldige.

Det handler om ombarnefordeling, der menn er forfordelt. Selv om dette er vanskelig, og statistikk fra SSB også viser at barn som blir boende hos mor etter samlivsbrudd er den mest stabile boformen, så er det et poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler om gutter i skolen som ikke får lov til å være gutter, presses inn i et feminisert regel- og forventningssett hvor de skal sitte stille, sitte på do, ikke kaste snøball og læring teoretiseres mer enn det praktiseres. Vel, gutter gjør det dårligere på skolen, trenden er tydelig. Det er et poeng.

Det handler ommenn som dør tidlig fordi de ikke går til legen og ikke fanges opp. Det handler om de høye selvmordstallene blant menn. Og det handler om enslige menn som sliter med nesten alt av helse-, rus- og økonomiske problemer. Det finnes statistikk på dette. Det er ikke tull. Det er reelle bekymringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et slag, selv med knyttet neve fra en kvinne mot en mann (med noen unntak), er ganske enkelt ikke det samme som en springskalle fra en mann i nesa til en kvinne.

Forfatter Øystein Stene har etter sin kronikk på NRK Ytring fått verbal juling av Lene Wikander («Vi er ikke mamman din!» ) og blitt tatt i forsvar av av Helene Uri («Ikke min feminisme»). Men ingen av dem diskuterer det kanskje mest sentrale ankepunktet forfatteren har mot feminismen: Parnervold-perspektivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler nemlig dessuten om, ifølge forfatteren, at også menn blir slått av partnerne sine.

Her bråstopper det for meg.

Ingen sympati herfra, jeg blir rett og slett forbanna – når Øystein Stene forteller at «to til tre av ti som opplever grov partnervold, er menn», og konkluderer at vi må ta vold mot menn like alvorlig som vold mot kvinner. Ikke først og fremst over den ukledelige sutringa, for den er ganske irriterende. Men fordi det rett og slett ikke er kvinner som slår mannekjæresten sin halvt ihjel, påfører ham indre blødninger og sykehusinnleggelse, voldtar ham og skaller brudd i hodeskallen hans. Det er det menn som gjør mot kvinner. Et slag, selv med knyttet neve fra en kvinne mot en mann (med noen unntak), er ganske enkelt ikke det samme som en springskalle fra en mann i nesa til en kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er IKKE like størrelser.

Dessuten rammer den såkalte grove partnervolden nesten ti prosent av kvinner og bare to prosent av menn i Norge, viser rapporten «Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv» fra 2014. (I andelen menn som blir utsatt for vold i nære relasjoner er det heller ikke tatt høyde for at endel menn har blitt utsatt for vold av en mannlige partner).

Når menn argumentere som om likestilling handler om å forsøke å fremstille menn som offer på bekostning av kvinner, blir jeg pinlig berørt. Jeg blir flau. Og jeg blir oppgitt.

For denne sutrete formen for maskulinisme er urettferdig og usakelig – og den gjør absolutt ingenting for likestillingen.

Slutt med det! For dette er enkelt:

Vold kvinner utøver mot menn er trasig for de få det rammer, men det er ikke et samfunnsproblem. Menns vold mot kvinner er det!