Russland hevder USA rekrutterer personell for å utføre aksjoner mot Russland fra Norge

Utplasseringen av amerikanske soldater på norsk jord har lenge vært en torn i øyet på russiske myndigheter. Nå reagerer det russiske utenriksdepartementet kraftig på amerikanske stillingsannonser som de hevder søker etter folk til å utføre antirussiske aksjoner fra Norge. Bildet viser soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) som landet på Værnes i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Utplasseringen av amerikanske soldater på norsk jord har lenge vært en torn i øyet på russiske myndigheter. Nå reagerer det russiske utenriksdepartementet kraftig på amerikanske stillingsannonser som de hevder søker etter folk til å utføre antirussiske aksjoner fra Norge. Bildet viser soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) som landet på Værnes i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det russiske utenriksdepartementet kommer med kraftig kritikk mot Norge og hevder at USA rekrutterer folk til å utføre aksjoner mot Russland fra baser i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NRK reagerer Russland på annonser fra amerikanske rekrutteringsselskaper der de prøver å verve folk til å utføre aksjoner mot Russland fra norsk territorium.

Russland peker på at det i stillingsannonsene søkes etter eksperter på oversettelse fra russisk og norsk som er villige til å reise inn i krigssoner og bistå i hemmelige operasjoner i Norge. Departementet mener at USA driver med antirussiske operasjoner fra norsk jord.

– Det offisielle Norge har fått rollen som en lydig statist, sier departementet i en uttalelse, og hevder at Norge godtar alt som USA finner på.

Les også: Trekker USA seg ut av NATO?

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere det russiske utspillet overfor NRK, mens Forsvarsdepartementet opplyser at amerikanske styrker utplassert i Norge driver med godkjent trening og at Norge ikke har noen oversikt over hvilken kontroll amerikanske styrker har med sine leverandører.

Russland har i lengre tid reagert på at utenlandske styrker øver på norsk jord og har kritisert utstasjoneringen av amerikanske soldater på Værnes i Trøndelag og Setermoen i Troms.

Les også: – USA skal altså ha agenter i Norge

Personvernpolicy