Finner skatter i gjørma langs Themsen

Mudlarking er antatt å ha begynt i det 18ende eller 19ende århundret, da folk søkte Themsens bredd for gjenstander de kunne selge. I våre dager er de historie- og arkeologientusiaster som håper å finne gamle mynter, potteskår eller hverdagsgjenstander som har havnet i elven gjennom århundrenes løp. NTB Scanpix/Reuters.
Mudlarking er antatt å ha begynt i det 18ende eller 19ende århundret, da folk søkte Themsens bredd for gjenstander de kunne selge. I våre dager er de historie- og arkeologientusiaster som håper å finne gamle mynter, potteskår eller hverdagsgjenstander som har havnet i elven gjennom århundrenes løp. NTB Scanpix/Reuters. Foto: Neil Hall / Reuters

London har ingen strand, men elva Themsen renner gjennom byen. Siden den har tidevann avdekkes elvebredden daglig, og her ligger skatter gjemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På 18- og 1900-tallet lette Londons fattigfolk langs de gjørmete elvebreddene etter gjenstander og gods som hadde havnet i vannet. «Mudlarks» ble kallenavnet på disse, og var anerkjent som yrke inntil tidlig i forrige århundre.

Det kunne være både farlig og ubehagelig arbeid i elvens søppel og avføring. Mudlarks kunne komme til å skjære seg på glasskår og pådra seg smitte. I disse dager har tradisjonen mer preg av skattejakt for historisk interesserte.
Themsen er i dag en av verdens reneste byelver, men brukte å være en søppelbøtte. Gjørmen er anaerobisk (uten oksygen), og bevarer dermed det som havner i den. Dermed er tidevannssonen langs elven et av de rikeste arkeologiske områdene i Storbritannia.

Den gang da vasset barn og voksne gjennom den illeluktende søla for å samle hva som enn kunne selges; filler, kull og rep.

Les også: Saga (8) fant sverd i innsjø

Fra desperasjon til fritid

Mudlarks fra Victoriatidens London. Motiv fra 1871. Wikimedia Commons.
Mudlarks fra Victoriatidens London. Motiv fra 1871. Wikimedia Commons.

Den moderne mudlark er gjerne utstyrt med metalldetektor, vernehansker og grundig oversikt over elvens flo og fjære.

«Jeg er så heldig at jeg kan ha denne uvanlige fritidsinteressen som hobby, mens mudlarks på 1800-tallet ble tvunget til elvebredden av desperasjon og nød. Den gang var London det britiske imperiets porter, og skip seilte langs Themsen fra fjern og nær», skrev Lara Maiklem hos The Guardian i 2016. Hun er en aktiv talsperson for mudlark-miljøet, og driver Facebook-siden London Mudlark.

Siden september 2016 har det vært påkrevet med lisens for å drive slik jakt langs elven, selv om du bare vil kikke. Man kan søke lisens hos Port of London Authority. Gjenstander som kan ha arkeologisk interesse må rapporteres til Museum of London.

London og Themsen har over 2000 års historie, fra keltisk bosetning til romerne, via middelalderen til Blitzen under andre verdenskrig.

Les også: – Ville unngå levende døde i Gamlebyen

Leirpiper og fingerbøl

Blant de vanligste gjenstandene man finner er leirpiper, som ble brukt til tobakk på 1500-tallet og tilsvarer dagens sigarettsneiper. Hjemmelagde nåler, mynter, fingerbøl, med videre. I det 17. århundret var det på moten med kjærlighets-medaljonger, der unge menn bøyet en sixpence av sølv til sin kjære. Om hun likte ham kunne hun beholde den, men mange havnet i elva. Mudlarkere finner også gifteringer fra nyere tid.
«Noen av de mest personlige gjenstandene er lærsko. Den oksygenfattige gjørma beskytter skattene, og bevarer dem som om de hadde blitt mistet i går. Skoen jeg fant fra Tudor-England er som en tidskapsel, med slitasje fra personen som bar den for over 500 år siden, skriver Maiklem;

Funn fra elven: Beltespenner datert en gang mellom 1350 og 1650. Foto: London Mudlark.
Funn fra elven: Beltespenner datert en gang mellom 1350 og 1650. Foto: London Mudlark.

«Selv opplever jeg det ikke som nødvendig å grave hull eller bruke metalldetektor. Tålmodighet og det å ha øynene med seg er som oftest tilstrekkelig for å gjøre funn». Vordende mudlarkere må ta sine forholdsregler: vannet i elven stiger raskt ved flo, med over sju meter. Det er kaldt og glatt, og man kan fortsatt pådra seg kuttskader og infeksjoner.

Øvrige kilder: TripSavvy.com , Wikipedia.

Les også: Arkeologer har funnet spor av vikingskip i Halden

Noen funn fra elven siste tiår. Foto: Thamesandfield.com.
Noen funn fra elven siste tiår. Foto: Thamesandfield.com.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden