Brasil-forsker: – Bekymret for landets framtid

Jair Bolsonaro etter at han avla stemme i Rio de Janeiro i den avgjørende runden av presidentvalget søndag. Foto: Silvia izquierdo / AP / NTB scanpix
Jair Bolsonaro etter at han avla stemme i Rio de Janeiro i den avgjørende runden av presidentvalget søndag. Foto: Silvia izquierdo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Høyrepopulisten Jair Bolsonaro er langt mer ekstrem enn Donald Trump og Frankrikes Marine Le Pen, mener Brasil-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er bekymret for Brasils framtid, sier Gaspard Estrada til nyhetsbyrået TT.

Han leder instituttet for Latin-Amerika-studier ved prestisjeuniversitetet Sciences Po i Paris. Kilden til bekymringen er Bolsonaros seier i den avgjørende runden av presidentvalget søndag.

– Han er mye mer ekstrem enn Trump eller for den saks skyld Marine Le Pen. Bolsonaro har blant annet sagt at politiske motstandere skal skytes eller få valget mellom fengsel og eksil.

Skrøt av diktaturet

Den tidligere militæroffiseren Bolsonaro har sittet i Brasils nasjonalforsamling i nesten 30 år. I denne perioden har han kommet med en lang rekke uttalelser som har opprørt, sjokkert og skremt brasilianere med mer moderate politiske syn.

Flere ganger har han skrytt av militærregimet som hadde makten i Brasil fram til 1985. Hvis noe var galt med militærdiktaturet, så var det at ikke flere kommunister ble drept, har Bolsonaro sagt.

To ganger sa han til en kvinnelig politiker at hun var så stygg at det ikke var verdt å voldta henne. Bolsonaro har også hevdet at en død sønn er bedre enn en som står fram som homofil.

– Fascistisk trussel

I nyere tid har han moderert seg noe, og i valgkampen lovet han å respektere demokratiet. Men så sent som for en uke siden ga han brasilianere på venstresiden to valg: Fengsel, eller å flytte ut av landet.

I tillegg har han lovet å «rense» Brasil for venstreorienterte «røde».

Politiske motstandere har kalt Bolsonaro en fascist og en trussel mot demokratiet. Mange trodde inntil nylig at han var for ekstrem til å kunne vinne den avgjørende runden av presidentvalget.

– Nå som denne fascistiske trusselen henger over Brasil, vil jeg be alle som forsvarer demokratiet, om å forsvare den demokratiske rettsstaten, skrev tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva i et åpent brev i forrige uke.

Les også: Trump gratulerer Bolsonaro med presidentvalgseier i Brasil

Massiv korrupsjon

Men brevet var skrevet fra fengselscellen hvor Lula soner en dom for korrupsjon. Og korrupte politikere er trolig en viktig årsak til at Bolsonaro vant.

De siste årene er Brasil blitt kjent for det som er blitt kalt verdens største korrupsjonsskandale. En rekke toppolitikere er blitt dømt eller anklaget i kjølvannet av skandalen hvor det statlige oljeselskapet Petrobras spiller en sentral rolle.

Både Lula og flere andre av de korrupsjonsanklagede politikerne tilhører det brasilianske arbeiderpartiet PT, som er blitt hardt rammet politisk.

I tillegg har Brasil vært rammet av økonomisk nedgang og økende kriminalitet. Over 63.000 mennesker ble drept i landet i fjor. I tillegg ble over 60.000 voldtatt.

Bolsonaro har lovet å slå knallhardt ned på kriminaliteten og å beskytte politifolk som dreper antatte lovbrytere.

Les også: Amnesty: Giftig talemåte må ikke bli regjeringspolitikk i Brasil

Nesten drept

Den nye presidenten ble nesten en del av den dystre drapsstatistikken selv, da han ble knivstukket midt under valgkampen.

Men Bolsonaro overlevde og fortsatte valgkampen fra sykesengen. Han måtte stå over planlagte TV-debatter, men brukte sosiale medier hyppig.

I den økonomiske politikken vil Bolsonaro dreie skarpt til høyre, kutte pensjonsutgifter og privatisere statlige selskaper.

Han vil fjerne miljøreguleringer og lovet lenge å trekke Brasil fra Parisavtalen om bekjempelse av klimaendringene. I forrige uke aksepterte han avtalen, men i Amazonas frykter miljøvernere og urfolksgrupper at avskogingen vil øke kraftig.

Dermed er det også høyst uvisst hva som skjer med Norges samarbeid med Brasil om bevaring av regnskog.

Bolsonaro er den siste i en rekke høyrepopulistiske ledere som har vunnet valg i ulike deler av verden de siste årene. Han har mottatt gratulasjoner fra blant andre Italias innenriksminister Matteo Salvini og USAs president Donald Trump.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden