Löfven får regjeringsoppdraget

Stefan Löfven holde pressekonferanse etter sitt møte med talmannen.
Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix
Stefan Löfven holde pressekonferanse etter sitt møte med talmannen. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Socialdemokraternas Stefan Löfven får oppdraget med å forsøke å danne en ny regjering i Sverige, opplyser talmann Andreas Norlén.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Löfven får to uker på seg og et åpent mandat til å danne en regjering som kan godkjennes av Riksdagen.

Talmannen sier at han ikke lar seg stresse av at prosessen dras ut etter valget 9. september. Norlén påpeker at fire uker ikke er lang tid i lys av dagens parlamentariske situasjon i Sverige.

– Derimot er det viktig å ikke unødvendig dra ut prosessen, sier Norlén.

Han oppfordrer partiene til å vike fra sine posisjoner, slik at en regjeringsdannelse skal bli mulig.

Löfvens plan

Mandag morgen ga Löfven Riksdagens talmann, som tilsvarer vår stortingspresident, beskjed om at han er klar til å påta seg oppdraget med å sondere mulighetene. Löfven ser ut til å ha planen klar.

– Det beste for Sverige ville være et blokkoverskridende samarbeid. Jeg står til talmannens disposisjon med å lede prosessen og komme fram til en slik løsning, sa Löfven på en pressekonferanse like etter møtet med talmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eneste måte

Søndag ga Moderaternas leder Ulf Kristersson opp forsøket med å danne en regjering bygget på den borgerlige Alliansen etter at både sentrumspartiet Centern og Liberalerna sa nei til hans siste forslag.

Valget i Sverige for vel en måned siden endte med at ingen av de to blokkene fikk parlamentarisk flertall. Sverigedemokraterna (SD) ligger på vippen, men verken sentrum-høyre eller sentrum-venstre ønsker å samarbeide med Jimmie Åkessons parti.

– Jeg mener at rundene den siste uka har ført til en forsterket overbevisning om at den eneste måten å komme over dagens fastlåste situasjon i svensk politikk, er å bryte blokkpolitikken, sier Löfven.

Åkesson: – Rimelig

Talmannen har fortsatt tre forsøk på seg til å foreslå en ny statsminister for Riksdagen, ettersom Kristersson kastet inn håndkleet før et regjeringsalternativ var klart. Om ingen av forsøkene lykkes, skal det lyses ut nyvalg.

SD-leder Åkesson mener at det er rimelig at regjeringsoppdraget går videre til Löfven.

– Om talmannen skal fortsette å gi sonderingsoppdraget til noen, så er det Stefan Löfven som burde får det, sier han, ifølge SVT.