Mæland: – Veldig alvorlige forhold er avdekket i Tolga-saken

Video: Statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara orienterte om Tolga-saken mandag.

Tolga-saken er så alvorlig at statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara ber om en full gjennomgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal komme til bunns i hva som har foregått, slik at vi kan unngå at noe slikt skjer igjen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Sammen med justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) følger hun nå opp saken om de tre brødrene i Tolga kommune. Hun sier rett ut at det er avdekket «veldig alvorlige forhold».

Statsrådene går nå sammen om å be Fylkesmannen i Hordaland om å føre en såkalt lovlighetskontroll med Tolga kommunes avgjørelser i denne konkrete saken. Det er vanlig praksis at slikt gjøres av statens representant utenfor det involverte fylket.

I tillegg skal Statens sivilrettsforvaltning og Statens helsetilsyn kobles inn i undersøkelsene.

– Vi ønsker en samlet rapport og gjennomgang av saken, sier Mæland.

– Noen har fått en diagnose de ikke skulle hatt, noen har fått midler de ikke skulle hatt, og noen er satt under vergemål de ikke skulle hatt, fastslår statsråden.

Les også: Tolga-ordfører ber brødre om unnskyldning

Frp-nestlederen krever kommunegransking etter Tolga-saken

Stikkprøver

Målet er å få vite hva som konkret har skjedd i Tolga kommune, og om det er grunn til å tro at innbyggere i andre kommuner har fått diagnosen psykisk utviklingshemming uten å vite det. Statsrådene vil få klarlagt om flere kommuner har mottatt uberettiget statlig støtte.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ifølge VG har det de siste årene vært en stor økning i antall rapporterte psykisk utviklingshemmede.

Fylkesmannen skal sjekke denne problemstillingen, i tillegg til at fylkeslegen foretar stikkprøver for å finne ut om det er misbruk av slike diagnoser. Kommunerevisjonen er involvert, det samme er Helsedirektoratet.

VG-reportasje

Det var VG som lørdag 6. oktober publiserte en reportasje om de tre brødrene fra Tolga kommune i Østerdalen som de har fulgt det siste året. Brødrene ble i 2012 og 2013 registrert som psykisk utviklingshemmede i hjemkommunen uten at de fikk vite det. Kommunen kunne dermed sikre seg økte inntekter fra staten over flere år.

Fakta om Tolga-saken

Fakta om saken der tre brødre i Tolga kommune i Hedmark, uten å vite det, har stått i kommunens register over psykisk utviklingshemmede.

* VG har det siste året fulgt brødrene Lars Peder (35), Arvid (32) og Magnus Holøyen (25) som uten å vite det, har vært registrert som psykisk utviklingshemmet. Avisen publiserte reportasjen om saken lørdag 6. oktober.

* I 2012 og 2013 registrerer Tolga kommune brødrene som psykisk utviklingshemmet. Etter en utredning får den ene i 2014 diagnosen moderat psykisk utviklingshemming. I februar 2018 fastslås det i en utredning at de to andre brødrene ikke er psykisk utviklingshemmet.

* I mars 2017 får alle brødrene en verge for økonomiske og personlige spørsmål. Brødrene klager på vedtaket ved hjelp av familie og venner. Vergemålene oppheves i henholdsvis februar, juni og oktober 2018.

* 7. oktober ber kommunalminister Monica Mæland (H) Fylkesmannen i Hedmark om en redegjørelse i saken. Mæland vurderer å be om en uavhengig gransking sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

* Ordfører Ragnhild Aashaug har varslet at hun vil be om en intern granskning, men den er utsatt i påvente av Mælands beslutning.

* Helsetilsynet skal på selvstendig grunnlag vurdere om de skal følge opp saken.

* Fra 2013 til 2014 doblet Tolga kommune antallet innbyggere som var registrert med psykisk utviklingshemming. Ifølge den tidligere rådmannen var nettogevinsten for kommunen 1,5 millioner kroner i året.

* Tolga kommune ble i en revisjonsrapport i 2013/2014 bedt om å bedre rutinene for rapportering av psykisk utviklingshemmede.

* Torsdag 11. oktober tilbakeviser rådmann Siv S. Sjøvold at rapporteringen av antall psykisk utviklingshemmede i kommunen har vært økonomisk motiver.

(Kilder: VG, Tolga kommune)

Diagnosene ble også brukt til å sette brødrene under personlig og økonomisk vergemål i 2017, men alle vergemålene er i år blitt opphevet – det siste så sent som i forrige uke.

– Helsepersonell skal gi forsvarlig og omsorgsfull hjelp til pasientene sine. Å sette en alvorlig diagnose uten å snakke med pasienten er i strid med dette, sier Høie.

Wara sier at vergemål er en støtteordning for dem som av ulike grunner trenger bistand til å håndtere økonomiske eller personlige forhold. Selv om vergemålene for de tre nå er opphevet, vil han finne ut hva som har skjedd, for å lære av saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært