Norge og Kina signerer idrettsavtale

Norge skal hjelpe Kina til å bli en stornasjon innenfor langrenn, mens kineserne skal hjelpe Norge i bordtennis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er ett av målene i avtalen som etter det NTB erfarer skal undertegnes hos Kinas president Xi Jinping tirsdag, når kongen og utenriksministeren besøker Folkets store hall.

Kina, som skal arranger vinter-OL i 2022, har lenge ønsket å bli bedre i vinteridrett, og driver allerede et mindre samarbeid med Norge. Nå befestes denne intensjonen i en bilateral avtale – og et kraftig utvidet samarbeid.

– Det som ligger i idrettens kraft er jo å lære av hverandre og utveksle. Denne avtalen handler både om ski, men også bordtennis – at vi skal lære av dem, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

– For tiden er det blant annet to norske bordtennisspillere, som de siste ukene har vært i trening i trening i Kina. Dette går begge veier, sier han.

- Ganske mange

Akkurat nå er også 56 kinesere i Norge for trene seg opp i skisport.

– Dette antallet kommer til å øke veldig med den avtalen som signeres i morgen, og som gjelder for 2019 og 2020, sier Tvedt.

Foruten vinteridrett, har det kinesiske håndballandslaget uttrykt interesse for å lære mer av Norge.

– Vi må passe på at vi ikke tømmer oss for trenerressurser, for det kommer ganske mange kinesere, sier Tvedt.

På den andre siden leter idrettsforbundet etter områder hvor Norge kan lære av Kina, blant annet trekkes idrettsmedisin og utdanning fram.

Døråpner

Avtalen er forankret på aller høyeste nivå.

Allerede da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Beijing i fjor, uttrykte president Xi Jinping et ønske om å lære av Norges suksess innen vinteridrett.

I mai i fjor inngikk landene en handlingsplan på området, og på tirsdag tas samarbeidet opp til et nytt nivå.

Vintersport var også noe av det første utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) diskuterte med sin kinesiske kollega, Wang Yi, etter at Søreide ble utenriksminister i fjor høst.

– Det interessante er at denne dialogen også åpner opp dialogen på mange andre felt. Den interessen de viser er veldig bra, sier Søreide til NTB.

– Trenger kineserne

Kina har satt seg et hårete mål: nemlig at 300 millioner kinesere skal bli aktive vintersportere.

– Det er ganske voldsomt, og det vil jo før eller siden utgjøre en konkurranse mot Norge. Jeg har sagt til min kinesiske kollega at vi gjerne lærer bort det vi kan. Men de må ikke bli for gode da, sier utenriksministeren og ler.

Idrettspresidenten Tom Tvedt er heller ikke i tvil om at kineserne kommer til å bli gode.

– Det at kineserne kommer på ski, det er jeg 100 prosent sikker på. Det ser jeg bare på det de stiller opp med av ressurser. Og så tror jeg at vi som vinternasjon trenger kineserne med i racet på vinteridrett, sier han.

Kongen har troen på kineserne

Mandag var kongeparet, idrettspresidenten og utenriksministeren tilskuere under et rulleskirenn ved OL-stadionet Fugleredet i Beijing, hvor de også spiste lunsj med Kinas idrettspresident Gou Zhongwen.

Kongen tror at den neste Bjørgen, Klæbo eller Johaug kan bli kinesisk.

– Det tror jeg helt sikkert – på sikt. Det er bare et tidsspørsmål. Jeg har spøkt med kineserne og sagt at de må trene seg opp til å bli nummer to, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært